17.1.12

Šutanovac je uništio vojsku


Ovde ću pisati samo činjenice.

Zadnjih par godina procenat koji ide vojsci od budžeta Republike Srbije se smanjuje, dok se budžet Ministarstva Unutrašnjih Poslova (policije) povećava.
-Prvi put u istoriji, osnovna plata policajca i vojnika se izjednačila.
Ali zapravo plata običnog policajca zbog bonusa je od 10-15.000 din veća od plate vojnika po ugovoru.

Ove godine je 100 godina od nastanka našeg vazduhoplovstva.
Jubilej dočekujemo sa 4 aviona lovca stara oko 25 godina (Mig-29), ostali i do pola decenije.
25 godina je za avijacijske pojmove antika.
-U zapadnim zemljama praktično ni jedan lovac nije ostao 20 godina u službi bez ikakvog plana za njegovu dalju modernizaciju i unapredjivanje. 

Nabavka novih aviona je stvar koja se tiče nacionalne bezbednosti, za koju godinu ćemo ako se ovako nastavi plaćati odbranu našeg neba kao npr. Slovenija.

NEKAD I SAD - Danas se na prste mogu nabrojati ispravni borbeni avioni
Ispada da je Naše Vazduhoplovstvo bilo najjače kada je bilo najteže, pre drugog svetskog rata i za vreme hladnog rata 70-ih broj aviona lovaca se merio u desetinama (po aerodromu) a u proseku smo ih imali oko 200-stotine.

Napominjem Mig 29 se i dan danas proizvodi ali ta verzija sem odredjene sličnosti spolja se ne može porediti sa ovom našom još malo 30 godina starijom verzijom. 

-Nije ponovo pokrenuta proizvodnja ili barem razrada ideje o proizvodnji mlaznog aviona u Srbiji pa barem bio i trenerskog karaktera (naslednik Galeba G4M).
-Nije pokrenuta modernizacija Aviona Orao, koji će ubrzo morati da se povuče iz oružanih snaga usled zastarelosti... (Zadnji "Orao" Rumuni su povukli 1998. godine)

-Samo elitne jedinice su dobile nove uniforme sa digitalizovanom šarom, dok ostali ništa.


- Većina vojnika u svom ličnom naoružanju i dalje imaju m70ab2 (srpski kalašnjikov) od toga su većina napravljene 90-ih kada se "gurala" njihova proizvodnja medjutim baš tih godina su napravljene najnekvalitetnije serije.
Nijedno oklopno/borbeno vozilo nije ušlo u sastav pokretne armije od SFRJ!
Ne računajući blindirane audije a8... 

-Bombardovane zgrade kompleksa bivšeg generalštaba ispada da namerno neće da prodaju, jer teraju kupca da zgrade obnovi da izgledaju isto kao i pre bombardovanja?! I tako evo dodje 2012-a, zgrade stoje kao spomenik gluposti, niti vojska ima para da ih obnovi niti razuma da ih proda.

-Šutanovac je hvalio bazu Jug do nebesa. Kasarna prima oko 1000 ljudi. A što ne priča koliko se kasarna te veličine zatvorilo i uglavnom stoji napušteno. Zatvoriš 10 kasarni, otvoriš 1 i to je neki uspeh?

-Ne znam da li je ministar svestan ali skoro nema ni jednog oficira koji nosi standardne vojne čizme, većina nosi i do 100e teške Mile Dragić čizme i jedni drugima gledaju kroz prste.

Uništavanje se vrši sistematski... danas da se desi neka pobuna Žandarmerije kao onda JSO, koja bi vojna jedinica u relativno brzom roku mogla da odgovori zadatku i stigne do prestonice?  Najbliža manja tenkovska jedinica je skoro 80km dalje ? A to što oko i u Beogradu nema ni jedna veća vojna kasarna o tome tek treba priče... 

-Praktično je neverovatno da posle lekcija Nato-a iz 99-ete mi nismo kupili ni jedan PVO sistem od SFRJ.
Ako ste već krenuli da bataljuju avione, onda bar kupite pvo s-300, s-400 da koliko toliko možemo da brinemo o svom nebu.

Ljudi najviše veruju u vojsku zato što vojnici nikada nisu izašli da štrajkuju (za razliku od SVIH ostalih).
I umesto da se neko za njih bori tamo gore, očigledno se ti bore samo za sebe, pošto nam je vojska svake godine u sve gorem izdanju. Nažalost ali tako je. 

No comments:

Post a Comment