11.2.12

Rekordna potrošnja struje muči EPS


Jeste naslov malo crnjak, firma (eps) ima 100% plasiran proizvod (struju) i potražnju preko ponude koju ne mogu da ispune, pa EPS mora SVAKE ZIME da uvoze struju
Zašto?
1) Hidroelektrane rade slabije zato što su niži nivoi reka nego uobičajno, led stvara takodje ogromne probleme i pitanje je dana ako se sa ledom ne bude obračunavalo kada on može da onesposobi ili čak teže havariše neku od hidroturbina u našim hidroelektranama.
2) Termoelektrane nemaju problem sa ledom, nego samo sa minusom. Naime kopovi uglja su desetinama, ponekad i stotinu kilometara udaljeni od termoelektrane koja sagoreva taj ugalj.
Dok se vagoni uglja utovare i otpreme do termoelektrane, na kraju puta ceo tovar je zamrznut, te se oni moraju odledjivati što opet zauzima puno vremena, takodje su zauzeti i ti vagoni, pruga koji ne mogu da odu po drugi tovar dok ovaj ne istovare.
Dakle zimi kada je potrebna najveća proizvodnja i kada imamo najveću potražnju za strujom oni ne mogu da isporuče svoj maksimum.
Šta je rešenje?

Ako želimo da više ne čujemo reč RESTRIKCIJA na televiziji država mora da izdvoji sredstva za:
- remont svih hidroelektrana (pošto nove tehnologije, turbine, generatori, mogu i do 50% da povećaju proizvodnju)
- izgradnja novih blokova ili kompletno novih termoelektrana
- proizvodnja ili učestvovanje u projektu susednih država kada budu pravile Nuklearnu elektranu koja ipak bez problema proizvodi istu količinu struje i leti i zimi.

Jeste Nuklearna elektrana (pa čak i učestvovanje delimično) u njenoj izgradnji višegodišnji udar na budžet države kao Srbija to je ipak zalog za budućnost i drastično smanjivanje ekološkog otpada na teritoriji Srbije (tada ne bi imali potrebe da držimo toliko termoelektrana koji enormno zagadjuju životnu sredinu)
Ko god pomene Černobilj ili Japansku katastrofu to je ipak u Srbiji i njenoj okolini nemoguće. A i ta nuklearna elektrana u Japanu je bila američkog dizajna iz 60ih godina koji je još tih godina pokaza izvesne probleme (google > three mile аccident)

No comments:

Post a Comment