7.5.12

Vladimir Putin opet predsednik Rusije


Vladimir Putin  je od 7.5.2012 i zvanično opet postao predsednik Rusije.
Njegova partija koja se zove Jedinstvena Rusija i zaista drži najveću zemlju na svetu jedinstveno.


Dakle on je dva puta pobedio iz prvog kruga predsedničke izbore, bio predsednik Ruske Federacije punih osam godina. Imao je i dalje većinsku podršku gradjana pa je postao premijer jer nije mogao tri puta za redom da se kandiduje za predsednika. 
Predsedničko mesto je popunio bivši premijer, zamenik partije i desna ruka Putina, Dmitrij Medvedev.

Putin posle 4 godine na mestu premijera, je opet bio kandidat svoje stranke za predsednika, gde je opet u prvom krugu pobedio ubedljivo.


Malo me je sramota "demokratskih" medija zapadnih zemalja. Par stotina ljudi izadje i viče protiv vlasti u Moskvi i Sankt Peterburgu i oni odmah to stavljaju kao glavnu vest na svojim sajtovima.

Ta zemlja ima 150 miliona gradjana, logično je da par hiljada, pa i miliona bude opozicija, zar nije tako u svakoj zemji?

Svako biralište je za ove predsedničke izbore bilo pokriveno web kamerama i svako je mogao iz bilo kog dela sveta da gleda kako ko ubacuje listiće na bilo kom biralištu od Moskve preko sela u Sibiru do Vladivostoka.

Podršku Putinu za predsednika je dalo bezmalo 50 miliona gradjana Ruske Federacije.
Dok najbliži kandidat iz Komunističke partije je dobio 12 miliona glasova, skoro 5x manje.

Zašto je to tako i odakle tako velika popularnost Putina i njegove partije?
Iz godine u godinu, zadnju deceniju u Rusiji raste sve. Od novčanih rezervi, investicija, broja zaposlenih, plata, pa sve do nacionalnog ponosa. Što bi se neko bunio?
 Kad ste čuli na televiziji, kako firme u Rusiji otpuštaju hiljade radnika? Niste? Nisam ni ja. 

Jedna od retkih zemalja čija je ekonomija rasla i u sred ekonomske krize (neki kažu najveće ikad).
Deo Moskve pod nazivom "Moscow City" gde će se nalaziti centralne finansijske institucije Ruske Federacije. Tu se inače nalaze i najviše zgrade u celoj Evropi.

Dakle Rusija, kao i Saudijci preko nafte (Rusi i preko gasa) budže standard svojih gradjana, i modernizuju svoju industriju. 

Jedan admiral unutar Ruske vojske je izjavio "sada se gradi više brodova nego u zlatno doba SSSR-a, gradilo bi se i više nego nemamo više brodogradilišta". Toj izjavi dodajem i činjenicu da je Rusija od Francuske nedavno kupila četiri nosača Helihoptera, što je presedan nad presedanima da Rusija kupuje naoružanje.

Putin će biti predsednik Ruske Federacije bar sledećih 6 godina (pošto je promenjen ustav sa 4 god na 6), dakle od 2012-2018. Ako ne promene ustav da može da se kandiduje dva puta,  uz sadašnju veliku popularnost sasvim sigurno ako on bude hteo, moći će da se održi na predsedničkom mestu do 2024godine. 

Putin je živi dokaz da kada je zemlja jedinstvena da i postiže rezultate.

No comments:

Post a Comment