3.5.11

Raketni štit u Rumuniji, Cold War part 2


Dakle predsednik Rumunije Traian Basescu je najavio da će Rumunija dozvoliti Americi razmeštanje dela raketnog štita na svojoj teritoriji u blizini grada Deveselu u blizini bugarske granice.

 Jedan američki časopis je objavio ovu sliku sa tekstom gore : "Ruska pretnja i kako se boriti sa njom"  Ruska pretnja?


Baza u kojoj će biti smešteni Amerikanci (200-500 ljudi je najavljeno) je bila nekada vojni aerodrom izgradjen uz pomoć Sovjeta. Više aerodrom nije u upotrebi, mada će se možda privremeno osposobiti za korišćenje dok su Amerikanci tu.

Ovo postavljanje u Poljskoj i sada u Rumuniji se opravdava jačanjem Severne Koreje i Irana pa bi oni mogli ispaliti neke rakete ka Americi

Ne znam da li su Amerikanci učili geografiju ali samo da prikažem koliko je ta izjava totalna glupost.


Dakle moj crtež nije baš najsjajniji ali ukratko objašnjenje :
a) Iran nema raketni domet da pogodi Ameriku, bar ne trenutno
b) Koreja ima rakete koje bi mogle u teoriji pogoditi Američku obalu ali kad bi ih ispaljivali preko Japanskih ostrva a ne preko Evrope (ko je video ovu mogućnost da Koreja ispali rakete preko Evrope na Ameriku taj ili ne zna geografiju ili je lud ili možda čak i oba)

c) Iran i Koreja se nikad nisu nešto zamerali puno Evropi sigurno nisu Poljskoj i Rumuniji. 
d) Terorizam nije ograničen na teritorije, u teoriji opet mogla bi se ta neka raketa lansirati sa broda ili sa nečije tudje teritorije npr. u Africi...

Ovo je samo joše jedna (nepotrebna) provokacija Rusije u seriji jer postavljaju pvo baš oko njihove teritorije praveći se da će Iran ili Koreja lansirati nešto....
Koji zauzvrat razvijaju nove ofanzivne rakete Sineva od kojih je jedna lansirana pre neki dan i pogodila je cilj  sa 11.574 km. Ta raketa nosi 10 bojevih glava od kojih svaka može imati drugi cilj (kad bi se lansirala ka Evropi jedna raketa! bi počistila 10 prestonica).
Sve mi ovo nekako miriše na neki drugi hladni rat, pošto Rusija posle dosta vremena ima sposobnosti i budžet da odgovori na provociranje Amerke.. 
Teoretičari zavere bi pre rekli da umesto da počinje novi hladni rat da onaj stari nikada i nije završen...

No comments:

Post a Comment