4.5.11

3d tranzistori su naša budućnost


3d tranzistori. Nikad niste čuli za njih kao verovatno ni ja. Ali tehnologija pod imenom Tri-Gate će postati standardna u svim budućim Intelovim procesorima.
Danas je predstavljen prvi procesor koji u sebi sadrži tu tehnologiju, koji će za početak biti korišćen samo za profesionalne servere, ali te tehnologije koje se koriste u njima tradicionalno kroz godinu, dve se uvek pojavi i na komercijalnom tržištu za sve "smrtne" korisnike. Intel kaže da će sa ovom tehnologijom a i sa budućim tehnologijama u najavi (22nm proizvodni proces) i dalje održati Murov zakon u budućim decenijama.
(Murov zakon -  da se broj tranzistora u procesorima duplira na svake dve godine izjavio 1965-ete Gordon E. Moore)


Intelove brojke kažu da procesori sa Tri-Gate tehnologijom su brži za do 37% u odnosu na standardni procesor, a 37% ne može da se nazove baš kao "malo" ubrzanje.
Važnija stvar je da Tri-Gate tehnologija daje prednost Intelu i u potrošnji struje jer sa njom troše upola manje struje od 32nm standardnih procesora. 



Novi procesori koji će u budućnosti biti razvijani za mobilne telefone i tablete će verovatno imati veći udeo na tržištu od sadašnjeg lidera procesora na tom polju kompanije ARM jer se u tom polju najviše ceni potrošnja struje uz brzinu procesora a ovom tehnologijom Intel će biti u dobroj prednosti...

No comments:

Post a Comment