29.4.11

Venčanje veka za buduće naslednike Britanske krune


Princ Vilijam i Kejt Midlton venčali su se pred oko 1.900 zvanica i tako krunisali 10-godišnju vezu.
Mnogi mediji su pratili ovo venčanje a u Londonu se našlo preko 10.000 stranih foto reportera i tv ekipa za sve eminentne televizije ovoga sveta, svi oni su ovo venčanje prozvali "venčanjem veka".



Naime sada već Vojvoda i Vojvotkinja od Kembridža (njihove nove titule) su najverovatnije budući "prvi" naslednici Britanske krune kada Elizabeta II-ga prepusti "tron". Pošto otac Princa Vilijama, Princ Čarls nije baš nešto najpopularniji u društvu, svi mediji predvidjaju da će krunu upravo proslediti njegovom sinu.
Princ će uz titulu Vojvode od Kembridža od danas nositi i titulu erla od Straterna i barona Karikfergusa.

 Ceo London je bio ukrašen hiljadama Britanskih zastava i drugim ukrasima zbog ove prilike



Kejt Midlton je sa ocem stigla "rols rojsom", i izazvala ubedljivo najglasniji vrisak okupljenih posmatrača. 
Mlada je obukla jednostavnu venčanicu ukrašenu čipkom, uz bidermajer od đurđevaka. Predivnu venčanicu je kreirala Sara Burton iz modne kuće "Aleksandar Mekvin". 
Šlep je dužine 2,17 metara, a na glavi mlada ima tijaru koju joj je pozajmila kraljica Elizabeta. Na ruci ima verenički prsten, koji je bio verenički prsten i njene pokojne svekrve Dajane. Burmu od velškog zlata koju je poklonila kraljica nosiće samo mlada, pošto je princ Vilijam ranije rekao da neće nositi venčani prsten.

Mladoženja je, po tradiciji, poslednji video mladu. Kada je Kejt stigla do oltara, rekao joj je "prelepa si". Arhiepiskop kantenberijski Roan Vilijams, poglavar Engleske crkve venčao je par.




Vilijam i Kejt su iz opatije do Bakingemske palate stigli u otvorenoj "stejt landau" kočiji, napravljenoj 1902. godine. 



Tradiciju pojavljivanja na balkonu započela je kraljica Viktorija 1851. godine, kada je izašla na terasu tokom otvaranja Velike izložbe.  Od tada, članovi kraljevske porodice upravo sa tog balkona pozdravljaju građane i tu je pao prvi zvanični poljubac novopečenih mladenaca.
  

Sve najbolje mladencima !

No comments:

Post a Comment