15.3.11

Nemačka strahuje od cunami sindroma


Kao što sam pisao pre nekog vremena Nemci su krenuli da polako gase svoje nuklearne elektrane.

Razlog za ovo današnje, privremeno gašenje je gušenje eko organizacija kojih nemačka ima u velikom broju.
Koji se plaše da će se možda baš kod njih desiti "japanski scenario". Ma važi.
Ne znam da si ta udruženja gledali mapu svoje zemlje ali talas od 10m ne bi došao ni do 20% njihovih nuklearnih elektrana pošto su one locirane uglavnom u južnom delu zemlje. 
A istorijski gledano takav zemljotres se nikad desio u Evropi od kad se meri jačina istih...

Tako da njihove prazne priče su totalno neosnovane....

Dakle danas je Nemačka vlada donela odluku da privremeno zatvori sedam najstarijih, od 17 nuklearnih elektrana koje se nalaze u komercijalnoj upotrebi.



Reč je o nuklearnim elektranama Biblis A, Biblis B, Nekarsvesthajm, Brunsbitel, Izar 1, Untervezer i Filipsburg sa ukupnom snagom od oko 7.100 megavata.
Ove nuklearke se nalaze u saveznim pokrajinama Bavarska, Baden-Virtemberg, Hesen, Donja Saksonija i Šlezvig-Holštajn i biće zatvorene na tri meseca.

Za vreme dok budu "zatvorene" tj. neće biti priključene na električnu mrežu, na njima će se izvršiti niz bezbednosnih provera, za koje je procenjeno da je bolje da se izvršavaju kada su te nuklearne elektrane van ukupnog električnog sistema.

Šef kompanije RWE Jirgen Grosman je u intervjuu za nedeljnik "Cajt" ukazao da nemačko "društvo mora da shvati da u jednoj industrijskoj zemlji ne može tek tako da se odustane od uglja i od atomske energije, ukoliko se želi očuvanje blagostanja i sigurno snabdevanje". 

Tj. može ali treba imati neke alternativne izvore koji ne zagadjuju okolinu a daju energije koliko i ovi energenti... a takav čaroban izvor energije čovečanstvo još nije pronašlo.

No comments:

Post a Comment