14.3.11

I Srbi će pomoći braću Japance


 Crveni krst Srbije pozvao je građane, kompanije, preduzeća, finansijske i druge institucije, kao i sve koji imaju mogućnosti, da se uključe u akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć žrtvama zemljotesa i cunamija koji su 11. marta pogodili Japan, saopšteno je danas iz te organizacije.
 
Novac se može uplatiti na račun Crvenog krsta Srbije   
Privredna banka a.d. Beograd br. 255-0013100104000-04, sa naznakom „Pomoć stanovništvu Japana”.


Država Srbija je (za sad) poslala novčanu pomoć od 50 miliona dinara (oko 500.000e), Crna Gora 100.000e, a Slovenija (samo) 150.000e.

Pored zvanične donacije cele države, grad Beograd je za početak, izdvojio 25 miliona dinara + 2 miliona dinara (koje je posebno donirala opština Stari Grad) i apelovali su na sve opštine i preduzeća čiji je osnivač da se uključe u akciju i doniraju sredstva u skladu sa svojim mogućnostima.



 jedan mali priobalni grad, pre i posle cunamija...



Kako se navodi u saopštenju, prikupljena novčana sredstva Crveni krst Srbije uputiće Japanskom Crvenom krstu kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.


Da podsetim, gradjani Japana su investirali i donirali u raznim oblastima u Srbiji, možda najvidljiva japanska donacija u Beogradu su pare od kojih su nabavljeni autobusi ukupne vrednosti oko 15 miliona dolara (popularno nazvani japanci).

Za Beogradski vodovod i kanalizaciju Japan je izdvojio 16 miliona evra, za Beogradsku filharmoniju 1,2 miliona evra, dok je Narodnom pozorištu usmereno 400.000 evra.



Pamti pa vrati. Srbija do Tokija! 

No comments:

Post a Comment