30.8.10

Rusko kineski naftovod


A dok u evropi miševi kolo vode mačke se organizuju na istoku...
Reče jedan saborac dok sam bio u vojsci... kinezi samo noževima da napadnu svet je njihov....

Rusi su završili svoj deo posla na sibirsko-pacifičkom naftovodu i očekuju da ruska nafta do kraja godine poteče ka Kini. Moskva kaže da novi naftni put unosi raznovrsnost u energetsku politiku Rusije. 

Premijer Rusije Vladimir Putin otvorio je ruski krak naftovoda ka Kini i pozdravio preduzetnički poduhvat Moskve u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Trideset miliona tona sirove nafte teći će svake godine iz Sibira u Kinu, a kasnije i svih pedeset miliona tona.
Rusiji je bilo neophodno da obezbedi još jedno sigurno tržište. Evropske zemlje trude se, naime, da smanje potrošnju nafte i gasa u korist čistih izvora energije, a u Kini, sa jačanjem ekonomske moći, tražnja za tradicionalnim energentima raste.
"Ovo je za nas projekat od suštinske važnosti pošto počinjemo da širimo tržište za naše strateške sirovine. Do sada su glavne isporuke išle ka našim evropskim partnerima", rekao je ruski premijer Vladimir Putin.
Ovaj projekat jedan je od najvećih u savremenoj Rusiji. Moskva je, uprkos krizi, uložila 12 milijardi dolara i još dve za uređenje luke Kozmino u koju nafta iz Skorovodina, gde se naftovod za sada završava, stiže vozom.
Naftovod je, kažu analitičari, u skladu sa željom Moskve da se aktivnije okrene Aziji, jer se i centar svetske ekonomije sve više pomera na istok.
Osim toga, ruska nafta na ovaj je način bliža i Japanu, svim pacifičkim zemljama, pa i Americi.
Ruska ekonomija zavisna je od izvoza energenata, pa je u toku još jedan veliki projekat - gasovod Severni tok, dok se za gasovod Južni tok, koji će proći preko Srbije, završavaju pripreme.
Mihael Sase iz Vingasa kaže da je svaki gasovod koji se izgradi dobrodošao za energetsku sigurnost Evrope.
"U narednih deset - petnaest godina treba nam otprilike 250 milijardi kubnih metara gasa, a Severni tok može da isporuči samo deo toga. Zato nam treba još gasovoda", rekao je Sase.
Planirano je da radovi na gasovodu Južni tok počnu sledeće godine, kada Severni tok treba da bude završen.

No comments:

Post a Comment