30.8.10

Amd gasi Ati brend


Dugo godina dva velika rivala na polju grafičkih kartica, Nvidia i ATI, vodila su ljutu bitku za premoć na tržištu. 

Ali AMD je 2006. godine kupio ATI, i sada je odlučio da mu ime ATI više ne treba, iako tehnologija ostaje ista.

AMD je do ove odluke došao nakon što je istraživanjem tržišta doznao da korisnici preferiraju ime AMD, te da su sama imena proizvoda - Radeon i Fire Pro - dovoljno "jaka" da kupci prepoznaju o čemu se radi.

Iako je ATI deo AMD-a još od 2006.godine, sada možemo i službeno reći: nije više Nvidia protiv ATI-ja, već protiv AMD-a. Nama je svejedno, dok god iz oba kampa redovno stižu odlični proizvodi. 


Evo baš sad gledam Ea ima veću vrednost od najbolje kompanije nVIDIJE. A koliko ima produkcijskih kuća za igre sem Electronic Artsa, desetine dobrih koje bih mogao da nabrojim i bar stotine ovako solidnih....

Ovo se očekivalo ali pitanje je kako će se ATI zadržati pogotovo ako baš puno zaglibe u njihovu fusion tehnologiju sa gpu i cpu jezgrima u istom čipu... 

Ne okreću se "toliko" velike pare kod proizvodjača grafičkih čipova dok proizvodjači igara zarade bar 100x više...  Videćemo ali krenulo je sa ukrupnjavanjem biznisa u it-u... ili ati procesor i ati grafička ili intel procesor i nvidija grafika... intel možda kupi nvidiju? Možda... ali ako ta dva proizvodjača ne budu saradjivali ati će pobediti u oba segmenta... (u šta čisto ne verujem!)

No comments:

Post a Comment