31.7.10

O ovome može film da se piše : Severna Koreja: Nacionalni tim na "ribanju"!


Državni vrh Severne Koreje javno osramotio fudbalere koji su igrali na Mundijalu. Selektor prešao u građevinske radnike i izbačen iz Radničke partije!
Fudbaleri reprezentacije Severne Koreje ipak su morali da prođu "moralno-politički" čas po povratku sa Mundijala iz Južne Afrike.

I to ne onaj čas od 45 minuta, već ravno šest sati!

Toliko je, naime, trajalo javno sramoćenje fudbalera i članova stručnog štaba pred najvišim državnim činovnicima, studentima i novinarima.

Sve se to dogodilo još 2. jula, ali je vest o tome u tamošnjim medijima objavljena tek 30. jula!

"Ribanje" fudbalera, koji su na Mundijalu odigrali herojski protiv Brazila (izborili častan poraz 1:2), ali potom doživeli debakl u meču sa Portugalom (0:7), održano je u Narodnoj palati kulture. Kritikovani su zbog neuspeha u "ideološkoj borbi", a "žuti karton" dobila je i nacionalna televizija koja se posle poraza od Brazila "drznula" da direktno prenosi narednu utakmicu, a to je bio, ispostaviće se, brodolom protiv Portugala.

Svaki fudbaler je u "raspravi" bio prozvan pojedinačno i morao je da sluša kritike na svoj račun.
To su izbegla samo dvojica igrača - Jong Tae-se i An Jong-hak koji su iz Južne Afrike otišli u Japan.


Za selektora Kim Jog-huma, između ostalog, rečeno je da je "izdao Kim Jong-una" sina vrhovnog vođe Kim Jong-ila. Epilog je sledeći: selektor se više ne bavi tim poslom, već je otišao u građevince, a izbačen je i iz Korejske radničke partije.

Mediji iz Južne Koreje ističu da su fudbaleri susedne zemlje još dobro prošli, jer su u prošlosti sportski "prestupnici" bivali surovije kažnjavani, recimo slanjem u zatvoreničke logore ili rudnike. 



Kažem scenario za film je eto več uokviren samo da se nadje holivudski režiser i tona para i eto spektakla...


Zaista tuga od zemlje, a fudbaleri iako su znali šta će se desiti ako ne pobede ipak otišli da predstavljaju svoju zemlju u nadi za bolje sutra...

No comments:

Post a Comment