1.12.11

Novi model iz fabrike Fiat Srbija - El Zero


Fiat je kada je potpisivao dogovor za kupovinu 67% akcija Zastave izjavio da će do kraja 2012-e godine broj proizvedenih automobila na godišnjem nivou iznosti 330 hiljada. Nadam se da nisu lagali kao naši političari.
Ovom nikada dostignutom do sada proizvodnjom državi bi se višestruko vratilo uložen nova u obnovu fabrike i najveći izvozni artikl naše zemlje bi ponovo bili automobili iz Kragujevca.

U pogonima u Kragujevcu napravljeno je prvih 15 probnih primeraka „el zera“, novog „Fijatovog“ modela, čija je proizvodnja namenjena Evropi i SAD, saznaje „Blic“. 

„El zero“ će biti predstavljen u martu sledeće godine na Salonu automobila u Ženevi (paradoks je da će biti proizveden u Srbiji a neće imati svetsku premijeru kod nas, koji imamo sajam automobila takodje u martu), a u maju bi trebalo da se pojavi verzija s pet sedišta, dok je sedmosed najavljen za 2013. godinu.  

Novi model će biti dugačak između 4,2 i 4,3 metra i u prednjem delu ličiće dosta na model „fijat 500“, odnosno novog „fiću“. Izvesno je da je će se ugrađivati dvocilindrični 0,9-litarski benzinac (85 KS) sa start-stop sistemom, kao i 1,3-litarski četvorocilindrični „multidžet II“ dizelaš sa 95 KS.

No comments:

Post a Comment