8.7.11

Shuttle odleteo u penziju Roskosmos stize Nasu


Tužan kraj epohe Američkog svemirskog programa. 
Poslednji šatl poleteo je u 16:26 i time su okrenute poslednje stranice uzbudljivog i svojevremeno zapanjujućeg programa vieškratne nebeske letelice, koje su ukupno lansirane na 135 misija u kojima je prevaljeno 870 miliona kilometara. 
Ovim se zatvara ova epoha po meni nekako tužno... jer njegovog naslednika nemaju ni "ni na papiru"...
Slika sa zadnjeg lasniranja Space Shuttle-a

Specifikacije, činjenice i tako to: 
Prvi let 1981, zadnji let 2011. Svi lansirani iz svemirskog centra Kenedi, Florida.
Ukupno izvršeno 135 lansiranja sa svemirskim orbitereom Space Shuttle-a.  
Ukupno je napravljeno 6 shuttle-ova od toga su dva uništena u nesrećama.  
Roger A. Pielke, Jr. je procenio da program Space Shuttle je koštao oko 170 milijardi dolara do sad (procena iz 2008 god.) Što bi u nekoj gruboj računici značilo da jedan let koštao poreske obveznike oko 1.5 milijardi dolara. 
Od svih letova samo dva je platila neka strana zemlja, Nemačka.
Kada se kaže Space Shuttle svi pomisle na orbiter, u stvari Space Shuttle je spoj orbitera, spoljnog rezervoara i dva raketna bustera na čvrsto gorivo.

Ukupan broj astronauta/kosmonauta po nacionalnosti 
United States   332 (63.8%)
Russia (i SSSR)   110 (21.2%)
ESA  33 (6.3%)
Canada   9 (1.7%)
Japan   9 (1.7%)
China   6 (1.2%)
Bulgaria   2 (0.4%)
 

Četiri "preživela" orbitera će biti izložena : 
Atlantis će biti izložen u  Kennedy Space Center u kompleksu za gledaoce, Cape Canaveral, Florida.
Discovery će biti poslat u Udvar-Hazy Centeru Smithsonian Nacionalni vazdušni i svemirku muzej u Chantilly, Virginia, blizu Washington, D.C.
Endeavour u Space Centar Kalifornia, Los Angeles.


Enterprise trenutno postavljen u Udvar-Hazy Center će biti postavljen na Intrepid Muzej u New York (muzej je nosač aviona). 

Kada se pomene Space Shuttle verovatno samo u Rusiji se mnogi sete i "čuvenog" Burana. Mnogi stručnjaci su tvrdili i dalje tvrde da je uradjen na greškama američkog orbitera te da je dosta bolji u dosta stvari. Napravljena su samo dva, jedan je bio nedovršen, drugi je izvršio jedan let bez posade, medjutim, orbiteri su ostavljeni u Hangar u Bajkonuru od 1993 zbog nedostatka novčanih sredstava i nažalost 2002 krov hangara je popustio i uništio taj jedini preživeli orbiter. 

Smešno je što trenutno lanisiranje svih ljudskih posada će se odvijati preko Sojuz orbitera a a koji je prvi put poleteo daleke 1967 godine. Naravno nadogradjivan je i pravljene su neke nove verzije ali de facto dizajn letelice je star pola veka. 


Slanje po čoveku Sojuzom će Amerikance koštati 753 miiliona dolara, tako da će Rusija imati puno posla narednih godina(i para) dok Ameri ne izmisle novi sistem da dostave svoje astronaute u svemir.

Možda će se Nasa odlučiti da da podršku privatnim firmama (da podsetim Virgin Galaktik je prva privatna firma koja je uspela da dovede čoveka u svemir)..

Od danas jedino prevozno sredstvo do svemirske stanice... Sojuz pri lansiranju....

Inače Roskosmos je po budžetu sve bliža Nasi...
2010 su imali duplo više lansiranja nego Nasa, a što se tiče budžeta, Roskosmosov budžet se povećava po 10% i više procenata godišnje dok Nasin se drastično reže i razni projekti se otkazuju...  I dalje je razlika oko 5x u korist Nasi-nog budžeta (3.8 milijarde dolara vs 18.7 milijardi dolara) mada kada se zna da je do pre samo 3 godine ta razlika bila preko 25x u korist NASE vidi se (nezadrživo) napredovanje Rusije na ovom polju...

Pre 50 godina je SSSR prvi lanisrao čoveka u svemir. 
Danas posle 50 godina postoji mogućnost da Rusi opet povedu "svemirsku trku"...  

No comments:

Post a Comment