11.7.11

Pažnja! Zardjali nosači klima uredjaja


Pažnja, mole se svi savesni gradjani da pogledaju malo okolne klima uredjaje koje su postavljene na svakoj višespratnici. Moram da vas obavestim da je na većina njih postavljena na izuzetno loše nosače koji nisu "fabrički" nego su kupljeni na nekim stovarištu i ti nosači nisu namenjeni za klima uredjaje.
Ako ugledaju neki zardjao, rupičast itd nosač od komšije ili nekog drugog, neka se potrudi da prijave nekom (tom komšiji, predsedniku skupštine stanara te zgrade, komunalnoj policiji?), da bi se izbegla nesreća na vreme!

Ti takzovani "L" profili na kojoj se većini klima oslanja su ustvari namenjeni za razne police unutar kuće i nisu namenjeni da 24h - 365 dana u godini da budu napolju i budu izloženi svim vremenskim neprilikama i promenama.

Dakle većina tih nosača, je već krenula da rdja ili će krenuti. Prvo krenu šrafovi jer tek na njima majsotri (nažalost) uštede.
Ako je vaša klima postavljena u vašem stanu a on je na visini većoj od prvog sprata prvo proverite (ako možete) šrafove, a vizuelno bez mnogo muke možete videti nosače klime (ili sa vašeg prozora ili sa prizemlja vaše zgrade)

Danas sam čekao u redu za ličnu kartu i u MUP Savski Venac pri pogledom na gore i na nosače klima uredjaja ugledao sam nesreću koja samo čeka da se desi (pogledati sliku gore- crvenim krugovima obeleženi problematični nosači!) 
(njima je upućen mail kritike, ali čisto sumnjam da ima ikakve vajde od toga...)

Nadam se da će ljudi staviti nosače od nerdjajućeg čelika a ne neke najjeftinije, jer kad god neko prolazi pored neke višespratnice ti jeftini nosači koji rdjaju vremenom, ugrožavaju njihove živote. 
Mislite o tome kada vi budete menjali/ugradjivali klima uredjaj i pitajte majstore od čega su ti nosači, koliko traju itd. 

Nadam se da će konačno naš narod početi da deluje preventivno (ne samo po ovom pitanju nego uopšteno) a ne da čekamo da neki klima uredjaj padne i nažalost usmrti nekog da bi se "setili" da je pola nosača u izuzetno lošem stanju i da se čeka trenutak kada će pući i pasti... 

2 comments:

  1. a sta ja da radim sa komsijinom klimom u mom dvoristu sto kapce sve kod mene>nije me pitao ni da li moze da je postavi tu?

    ReplyDelete
  2. ima li neki zakon za to?

    ReplyDelete