6.5.11

Škotska nezavisna ubrzo, kraj Velike Britanije


Velika Britanija je izgledala jedinstveno za Kraljevsko venčanje medjutim ispod tog čvrstom tipično britanskog stava su se očigledno krili ogromni problemi za "britansku imperiju".
Škotska nacionalna partija (SNP) premijera Škotske Aleksa Salmonda osvojila je danas većinu na izborima za parlament u Edinburgu po prvi put u istoriji.


"Kako nam je narod ukazao poverenje, tako i mi moramo da verujemo narodu i zato ćemo u ovom mandatu parlamenta organizovati referendum i poveriti narodu ustavnu budućnost Škotske", rekao je Salmond. 


1 maja 1907 Škotska je ušla u savez sa Engleskom i Severnom Irskom i formirala kraljevstvo Veliku Britaniju.
I od tad se pojedine partije na sve legalne i nelegalne načine bore za otcepljenje od Velike Britanije i ponovo uspostavljanje Škotske države. Jedan od boraca za nezavisnost Škotske je i poznat Holivudski glumac Šon Koneri.

Smešno ili ne, u filmu Doomsday 2008 u Škotskoj je proglašena epidemija i izmedju Engleske i Škotske je izgradjen ogroman zid da bi se nevini Englezi zaštitili od epidemije virusa, kojim mutirate u vampira. Možda je skrivena poruka ovog filma bila upravo da se Engleska i Škotska sve više udaljavaju i da stvaraju sve veći i veći (za sad nevidjivi) zid izmedju te dve zemlje.

No comments:

Post a Comment