2.5.11

Obama : Osama bin Laden je mrtav


Tražio se živ ili mrtav od kada je "dokazano" da je on stajao iza otmice aviona koji su se zakucali u Svetski trgovinski centar i Pentagon 2001 godine.

Ovo je velika "pobeda" za Obamu kad se pogleda iz ugla Američkog naroda i skoro sigurno mu omogućava dobitak budućih predsedničkih izbora.


"Pravda je izvršena", rekao je Obama na vanrednoj pres konferenciji u Vašingtonu.
Obama je rekao da je operacija izvedena na osnovu obaveštajnih informacija kada je "procenio da postoji dovoljno informacija da se preuzme akcija".

"Odobrio sam operaciju da se uhvati Osama bin Laden i privede pravdi

Danas je po mom naređenju izvedena ciljana operacija na taj objekat u Abotabadu", rekao je predsednik SAD u obraćanju naciji, nešto posle pet časova po srednjoevropskom vremenu.
Kad su pre utvrdili da su ubili najpoznatijeg teroristu na svetu ostaje misterija....

Specijalna mornarička jedinica, "Foke", obavila je u ranu zoru akciju u mestu Abotabad, 100 kilometara od pakistanske prestonice Islamabada, gde su specijalci dovezeni u četiri helikoptera.
Kuća u kojoj se lider Al Kaide nalazio bila je opasana zidom skoro četiri metara visokim i prilikom akcije došlo je do razmene vatre. Mesto prebivanja je bilo dobro obezbeđeno sa dva sigurnosna ulaza.
Osama bin Laden je, tokom pucnjave, pogođen metkom u glavu. Akcija je trajala oko 40 minuta.





Pored Bin Ladena u napadu su poginula još tri muškarca, među kojima i njegov sin, kao i jedna žena koju je jedan od muškaraca iskoristio kao "živi štit" kada je počela pucnjava.

"Odluka da telo bude bačeno u more na nepoznatoj lokaciji u SAD doneta je kako bi se sprečilo da se pristalice Bin Ladena okupljaju na mestu sahrane kao na svetilištu", rekao je za agenciju AP neimenovani zvaničnik vlade SAD. 


Direktor CIA Leon Panetta je izjavio da će al-Kaida skoro sigurno pokušati da se osveti Americi za ubistvo Osame.

Danas se otkrivaju i neke nove informacije pa je nemački Špigl otkrio da je Osama bin Laden imao pasoš BiH i da se 1994. dva puta u Sarajevu sastao sa Alijom Izetbegovićem.

Na lokaciji gde je Osama živeo već duže vreme kako se navodi oduzeto je više hard diskova i diskova, koji su zaštićeni nekim stranim softverom pod enkripcojom AES-256 .



Verovatno je samo pitanje vremena kada će NSA da obije šifru i da vidi šta je Osama zaista radio na kompjuteru... Da li je kovao tajne zle planove, ili je samo gledao najnovije američke serije kako se špekuliše.

No comments:

Post a Comment