10.5.11

20 godina od osnivanja avijacijske grupe Striži


Ovog meseca je jedan veliki jubilej za dve od tri najveće avijacijske akrobatske grupe u Rusiji. 
Počećemo sa grupom Striži (na engleskom Swifts - po srpskom i u daljem tekstu - Brzi).
Grupa je zvanično osnovana 6 Maja 1991 kada je i izvela zvoj prvi zvaničan let pred publikom.
Mada aeromitinzi i vazdušne akrobacije imaju dublje korene od tih 20 godina jer su još za vreme Staljina piloti po nebu pre 50-60 godina za vreme velikih parada ispisivali SSSR, Stalin, Lenin i sl... 



Ubrzo su krenuli sa medjunarodnim turnejama, te su 1993-će zasenili sve kada su svoje Mig-29s poslali u delovima transportnim avionom An-124 u Tajland i u roku od tri dana su mehaničari grupe, sva 4 Mig 29 sklopili i bili su u operativnom stanju za Aeromiting. 1993-će su takodje proglašeni kao najbolja avijacijsko akrobatska grupa na svetu.




Trenutno u jedinici niko nije stariji od 28 godina.
Posle akademije i transfera u vazduhoplovnim bazama širom Rusije, piloti sa najboljim ocenama mogu zatražiti transfer u par vazduhoplovnih baza gde su avio- akrobatske grupe. Jedna od njih je i baza Kubinka gde je i dom grupa Striži. Cilj tih pilota je naravno da što više lete, jer piloti u tim grupama imaju ubedljvo najviše sati naleta u odnosu na sve ostale u Vazduhoplovstvu. 
Tokom istorije od 20 godina grupe Striži - Brzih samo su bile dve nesreće. Od toga ni jedna sa smrtnim ishodom.


Brzi naravno imaju zdravu konkurenciju sa, neki bi rekli jednim od najboljih aero timova na svetu, Ruskim Vitezovima (Russian Knights). Vitezovi su takodje u Aprilu 2011 godine proslavili dve decenije postojanja.
Sem u konkurencijama ko je bolji pilot, a svi su najbolje klase, konkurencija je i u avionima, Brzi voze Mig 29s, dok Vitezovi voze Su27. 


Ruski Vitezovi na delu...

"Poredimo neke parametre izmedju aviona i učimo jedni od drugih. Mi pratimo njihov progres a i oni naš. Ima nešto što oni urade bolje, ima nešto što možemo mi bolje "- objašnjava komandant Brzih Denis Kuznetsov.
Su27 teoretski može da izvrši sve što može i Mig29, dok Mig29 nikako ne može izvesti manevar, "Pugachev Cobra". Ali opet globalno je mišljenje da je Mig29 agilniji avion.
 

Najbolje od svega je što ovi vrhunski piloti saradjuju zajedno, prvi put su Vitezovi i Striži nastupili 2002, a najbolji nastup im je bio 2007-e godine. Slika gore je sa zajedničkog nastupa, vidi se razlika izmedju Su27 koji je daleko veći od Mig29.
Jedan post je očigledno malo mesta da bi opisao obe grupe detaljno tako da ću neki sledeći put detaljnije opisati grupu Ruski Vitezovi...

No comments:

Post a Comment