26.4.11

Putin oštro prema Nato u vezi Bombardovanja Libije


Putin u poseti Danskoj je oštro kritikovao zadnja bombardovanja Libije komentarišući da su prešli granicu svoje UN rezolucije.

"Rekli su da ne žele da ubiju Gadafija. 
Sada neki zvaničnic kažu – da, pokušavamo da ubijemo Gadafija. 
Ko je sebi uzeo za pravo da pogubi tog čoveka?" upitao je Putin tokom posete Danskoj.

Putin i Gadafi, pre par godina.

Pitao sam ko im daje za pravo da ubiju čoveka nebitno koliko je dobar ili loš? Ali su svi ćutali.
 Putin je rekao da ima puno zemalja na svetu slične Libiji koje su daleko od demokratskih sa svojim unutrašnjim tenzijama koje dovode s vremena na vreme na nemire u tim zemljama.

Da li trebamo svuda da ubacujemo svoj nos?  
Da li treba baš svaku zemlju sa unutrašnjim problemima da bombardujemo?


Ova izjava je došla zbog toga što medjunarodna avijacija uglavnom bombarduje razne "palate" i ima sve više civilnih žrtava a retko kad im je na meti pravi vojni cilj.
Komandant misije NATO u Libiji general Šarl Bušar izjavio je da je zadnja meta napada u nedelju bila zgrada komande u kompleksu odakle se, kako tvrdi, upravlja napadima na civile.


Ma da u ratu prvo gledaš da ubiješ sve civile sa suprotne strane a ne da neutrališeš vojne snage sa suprotne strane? I ovaj sa ovakom logikom je dobio čin generala ? 


Rusija naime više dobija nego što gubi tokom ratnih operacija u Libiji, jer se cena nafte povećala a i ruski izvoz nafte ka evropi a time se drastično povećava zarada Rusije. Ali ipak hoće da pokažu "zube" pogotovo Putin pred buduće izbore u Rusiji zakazane za 2012-u godinu. 
Ipak Libija je tradicionalni ruski prijatelj i ovim stavom Rusija gradi budućnost veza ako Gadafi pobedi.
A ako ne pobedi, svejedno pobunjenici ne bi saradjivali sa Gadafijevim prijateljima...


Medjutim ugovoroni potpisani sa Ruskom Federacijom o dobijanju aviona SU-35 i s300 pvo jedinica neće biti realizovan zbog ekonomskih sankcija toj zemlji.  
Grube procene su da će ruska vojna industrija izgubiti preko 4 milijarde $ zbog ekonomske blokade Libije medjutim drastično više će zaraditi na nafti kao što sam već rekao baš zbog te iste blokade.

No comments:

Post a Comment