14.4.11

Projekat BRICS


Projekat BRICS je startovao zvanično prvim susretom lidera Brazila, Rusije, Indije i Kine ne tako davne 2009-e godine u Jekateninburgu.  

Cilj ove grupe je poboljšanje medjusobnih odnosa, razmatranje svetskih pitanja i što je najvažnije poboljšati ekonomsku saradnju i buduća ekonomska ulaganja izmedju zemalja članica.
Doduše plan BRICS je na "papiru" postojao mnogo ranije. 
Ukupno ove zemlje se prostiru na više od 1/4 zemljine kopnene mase, unutar svojih granica imaju više od 40% svetskog stanovništva i trenutno su zaslužni za 18% svetske ekonomije.


Javna tajna ove grupe je da su oni kontra grupi G7 ( Canada France Germany Italy Japan United Kingdom United States) a činjenice  pokazuju da ako nastave ovim rastom BRICS će imati iste prihode kao G7 oko 2030-e godine, a do 2050-ete BRICS zemlje će imati dva puta veći GDP zajedno nego grupa G7.
Taj veliki ekonomski rast se vidi svake godine u ovim zemljama. 
U martu 2011-e je izašao izveštaj da Brics zemlje su prvi put pretkle celu EU po broju milijardera.
Brics zemlje su ih u tom trenutku imale 301 a to je za 108 milijardera više rast u odnosu na prošlu godinu!



Pare vrte sve to su svi davno ukapirali, pa se i na ovom sastanku grupa BRICS zalaže za promenu UN kako bi ova grupa dobila veća prava sa obzirom što im (sa pravom) sleduje kao ekonomskim super silama.

Ime BRICS je u stvari zvanično nastalo juče, kada se zvanično zemljama članicama pridružila i Južna Afrika posle godinu dana "posmatračkog" statusa.
Hu Djintao je 14.4.2011. dočeo tri predsednika i premijera Indije u malom gradiću Sanja.
Neki zapadni novinari su prokomentarisali ovaj susret kao susret velike petorke.

No comments:

Post a Comment