30.4.11

Nažalost ostvaren prvi korak ka stvaranju velike Albanije


Namerno sam rekao nažalost jer ova vest koja u daljem tekstu sledi krši dosta medjunarodnih odredbi a i krši teritorijalni integritet Srbije. 

Sporazumom Albanije i Kosova o slobodnom prelasku granica se od danas prolazi bez ikakve prave kontrole. 

Ministri unutrašnjih poslova Albanije i Kosova Bujar Nišani i Bajram Redžepi potpisali su danas u Tirani sporazum o olakšicama prelaska "granice" Albanije i Kosova, kome je ovo prvi sporazum o slobodnom prelasku granice sa nekom od zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su potpisivanjem sporazuma stvoreni uslovi da građani Albanije i Kosova "granicu" prelaze bez kontrole, kao što je to slučaj u zemljama u kojima važi Šengen.
Da se pita većina Srba, kad ikad Srbi budu kontrolisali granicu izmedju Srbije i Albanije, oni bi zazidali granicu zidom 10m visokim sa izuzetno strogom kontrolom na putničkim prelazima ako već baš neko mora da predje. 

Ne znam da li ste primetili ali 90-ih ja još nisam čuo da su bežali Srbi u Albaniju nego su uvek Albanci preko brda i gora trčali ka Srbiji i bili jako često presretani od granične kontrole i bili vraćani u matičnu zemlju...
Većina tih koji su prešli su radili u Srbiju su radili protiv nje, pa se zna zašto su Albanci nepopularni u srpskom društvu.

 Ulice u Ulcinju su već postavljene na dva jezika na zahtev sada već većine (70+%) u tom gradu, Albanaca




U Vojvodini je npr. bila "velika" dreka oko "njihove" zastave zašto neke opštine nisu istakle zastavu Vojvodine pored zastave Srbije. Pa šta? Ako ceo grad i skupština tog grada odluči da su oni Srbi i da neće da se etiketiraju kao Vojvodjani i da okače "njihovu" zastavu nego da ostane samo zastava Srbije zašto se iz Vojvodjanske skupštine naredjuje da svi gradovi u Vojvodini moraju imati istaknutu tu zastavu? 


Sve su to greške naših političara koji umesto da organizuju jedinstvo države, ona se još više razjedinjava i rastura, počev od smešnih viceva o Zemuncima, do ne tako smešnih a više zabrinjavajućih raznih grupa koje traže veću samostalnost Vojvodine, Sandžaka, Preševske doline...
Otvorene granice su prvi korak ka ostvorenju njihove želje o stvaranju velike Albanije, sledeće su veća prava Albanaca u Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj i kroz deceniju, dve, eto Ulcinja, Prištine, Tetova uz Tiranu u Albaniji. Nažalost.

1 comment: