27.3.11

Ukidamo avijaciju ili uzimamo ruske avione


Tako će biti kao što piše iz naslova. Ili ćemo ovih godina ukinuti avijaciju, pa ćemo kao Slovenci plaćati NATO zemljama zaštitu vazdušnog prostora svoje zemlje ili ćemo ubrzo kupiti nove avione.

Ako znate ili ne znate zemlja nam je "samo" 23 milijarde evra u minusu, tako da inkasirati bar 500-1000 miliona za nove avione nije baš moguća stvar.

Stanje u Srpskom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani je kritično. 
Od "modernijih aviona imamo samo  3 miga 29, i 1 mig 29 "školski" dvosed koji su "ispravni".

Jugoslavija je inače pred kraj 80-ih bila prva evropska zemlja kojoj je Rusija prodala Migove 29.
Od 20-ak komada koliko ih je ukupno bilo, većina je stradala na aerodromima u bombardovanju 1999-ete ili u vazdušnim borbama takodje 1999-ete...  

Sem Mig 29-ki imamo 30 Migova 21, koji opet imaju svoj vek trajanja, a naši su stari oko 30godina!
Takodje avioni J-22 Soko imamo po zadnjem popisu 28, solidan aviončić ali takodje vreme ga je pregazilo.




Nekad stajanka na Batajničkom aerodromu a sada se brojčano stanje aviona skoro može prebrojati na prste...
   
Iz paketa od 10 milijardi dolara koji je Vladimir Putin, premijer Rusije, ponudio srpskim vlastima, tri milijarde namenjene za odbranu predviđaju kredit za kupovinu vojne opreme - uglavnom aviona i sistema protivraketne zaštite, saznaje „Blic”.

Rusi su novčano puni, pa svima redom daju skoro pa beskamatne kredite, ali uglavnom sa klauzulom da sve/većina para da se mora potroši u Rusiji. Tako daju njihovoj industriji konstantan posao i ulažu te pare koje zarade u dalju modernizaciju i razvoj novih tehnologija. 
Pre koji mesec potpisali su sporazum sa Belorusijom o kojoj Rusija daje Belorusiji beskamatni kredit na 16milijardi evra o gradnji dve nuklearne elektrane koji će gle, izgraditi ruske kompanije.

Imamo i drugih izbora... F15, Gripen, Rafal C, Eurofighter, ali kod skoro svakog ima neka caka u svemu.
Da bi kupili američke avione morali bi biti jako "dobri" sa njima... dok npr. jedan Gripen, Eurofighter ili francuski Rafal koštaju koliko i 3-4 Miga 29 a nisu baš "toliko" bolji.

Što se tiče PVO sistema, od 90-ih nije ništa nabavljano, uglavnom je većina opreme iz 70-ih godina
Srpski najveći uspeh je što smo sa tim prastarim sistemima oborili nevidjivog i još po neki što nije nevidjiv smo oborili ili bar zakačili. 
Nismo ipak uspeli da ne dozvolimo da nam se Nato avioni ne vrzmaju po nebu, pa su u tih 78 dana bombardovanja skoro neometano gadjali većinu civilnih i vojnih ciljeva.

Spas za srpski pvo bi bio neki od naprednijih raketnih sistema s300 ili patriot sistema. Opet i za jedan i za drugi trebamo biti jako "dobri" sa tom zemljom da bi nam ga oni prodali. 
Ali kad bi uzeli neki od tih sistema, ne bi se ponovila 1999-ta, jer bi njihovi avioni padali kao sveće...



Za te tri milijarde bi mogli kupiti bar 30-50 Migova 29, ova 4 bi poslali na modernizaciju? 
i više desetina S300 raketnog PVO sistema...
i još bi nam ostalo viška para za dalju modernizaciju u nekim drugim sferama vojske.


Verujem da većina u vazduhoplovstvu bi bila ekstremno srećna da se kupi bilo šta i da ne preferiraju zapadnu ili istočnu robu ali... 
Sem što nam rusi daju kredit za njihove avione i opremu i što su njihovi avioni u proseku jeftiniji, mi imamo dosta pilota što znaju da pilotiraju 29-kama i imamo dosta instruktora, dok za ove ostale avione bi trebala da se plaća i dodatna obuka pilota u zapadnim zemljama što opet zna biti dosta, dosta skupo.


Dakle zaključak teksta, ili ćemo sad od rusa kupiti avione i pvo sisteme kada nam već nude kredit, ili ćemo doći u situaciju da ćemo kroz odredjen broj godina morati da ukinemo vazduhoplovstvo.

3 comments:

  1. ja bi ukinuo avijaciju skroz odbrabna bi se bazirala samo na jaku PVO i tradicionalne pesadijske,oklopne,artiljerijske,specijalne itd jedinice svakako smo izgubili trku sa avijacijom koja je skupa za odrzavanje dok sa PVO imamo dobru skolu i fakultet a o ostalim jedinicama da negovorimo . sve to naravno sa poredjenjem na jake zemlje nato alijanse i sad

    ReplyDelete
  2. povuci rec anonimuse treba nam avijacija samo ne ko pitanje da postavim sto nam rusi nisu ponudili s-300 za vreme 90-ih, stace sad to nama kad neratujemo.

    ReplyDelete
  3. povuci rec treba nam avijacija jedno pitanje zasto rusi nisu ponudili s-300 za vreme 90-ih malo morgen bi nam prisao zapad nebi bilo bombardovanja.

    ReplyDelete