25.2.11

Pa što lepo komunalnu policiju nisu nazvali Gsp kontrolori


GSP “Beograd” od prvog marta pokreće novu akciju za smanjenje broja “švercera” u vozilima gradskog prevoza u kojoj će kontrolori ulaziti u vozila u društvu komunalne policije.

Verovatno im policija nije obezbedila sopstvena vozila za komunalce pa da se ne smrznu na ovoj zimi nek žickaju karte od nesrećnih ljudi...
Jadni oni kad od tolikog posla, smeća na ulicama, kafića koji puštaju muziku u svakom delu grada van dozvoljenog vremena itd.... 
oni će da izigravaju dežurne kontrolere u prevozu.... da nije smešno...
 

naši stari kontroleri
 
 Za sada nije poznato koliko će komunalnih policajaca pripomagati kontrolorima, a u GSP “Beograd” očekuju da će nova mera umnogome smanjiti broj putnika bez karte u javnom prevozu.

"Većina putnika bez karte je do sada odbijala da preda lična dokumenta kontrolorima koji zbog toga nisu mogli da im napišu kaznu. Međutim, šverceri će sada morati po Ustavu da pokažu lična dokumenta pošto će u vozila zajedno sa kontrolorima ulaziti i komunalni policajci", kažu u ovom preduzeću i dodaju da će do prvog marta u dogovoru sa komunalnom policijom odlučiti na kojim linijama će primenjivati ovu meru.


naši novi kontroleri

A šta ako prekršiš ustav? Ideš na sud? Kako kad ne mogu da te pronadju bez jmbg-a jer im nisi predao ličnu kartu? 
Umesto da gledaju da stave koji autobus, trolu, tramvaj više u saobraćaj oni samo udaraju po kontrolama... 
to samo usporava saobraćaj koji je već iovako previše usporen! 

2 comments:

  1. Taj zakon ne moze da se primeni kako su ga zamislili, jer putnik bez karte ako je duzan da preda licnu kartu komunalnoj policiji on i dalje nije duzan da je preda sluzbeniku firme GSP, a ako komunalni policajac da putnikovu licnu kartu sluzbeniku GSP-a onda je to povreda prava gradjana i zloupotreba sluzbenog polozaja jer policajac ako zbog sluzbenih razloga trazi licna dokumenta on mora da stiti privatnost tog putnika jer i dalje taj putnik je gradjnin sa svojim pravima po ustavu. Ako putnik krsi javni red i mir to je druga stvar ali ako je motiv policajca da trazi dokumenta putniku zbog nemanja karte onda ne sme da zloupotrebi dato pravo i da tudju licnu kartu da nekom trecem licu. U sustini da bi napisali kaznu za nemanje karte potreban je dobrovoljni pristanak putnika da sluzbeniku GSP-a da licnu kartu.

    ReplyDelete
  2. Anonimus ima svoje pravo što se tiče ustvnog prava gradjana i njegovog kršenja pri kontrolisanju i traženju ličnog dokumenta.

    Što se tiče više autobusa. Ne bih se u potpunosti složila sa tobom. U Beogradu ima već i previše autobusa za koje zbog baš tih švercera nemaju sredstva da održavaju.

    Trebalo bi se dati pravo kontroloru da traži ličnu kartu ili bilo koji drugi identifikacioni dokument. Čemu kontrolor ako ne može 100% da radi svoj posao. Ako je kontrolor nepristojan, grub i zloupotrebljava svoje pravo, gradjan ima pravo da prijavi to ponašanje GSP-u ili recimo komunalnom policajcu, kako bi rešili to pitanje na jedan normalan i civilizovan način. Mada kapiram da bi se to na kraju (kako stoje stvari u SRB) završilo pesničenjem.

    Rešenje je da se ljudi opasulje i skapiraju da KARTU MORAJU DA KUPE. MORAJU DA PLAĆAJU USLUGU KOJU KORISTE OD STRANE GRADA BEOGRADA (ili bilo kog drugog grada).

    ReplyDelete