23.2.11

Srbi u Libiji - Televizije naduvale stvar


Građani Srbije, koji su stigli iz Tripolija, jednoglasni su u oceni da je situacija u tom gradu napeta, ali ni približno "tako strašna kao što prenose televizijske stanice".

Da li je ovo stvarno ispaniran pokušaj obaranja Gadafija?
Par stotina plaćenika koji puškaraju i mediji koji izveštavaju da Gadafi bombarduje sopsten narod i infrastrukturu koju je gradio od kad je na vlasti...   
Narod Libije poveruje lažima stranih tv stanica i na mesto dodje "demokratski" pro američki kandidat. Moguće je, nije prvi put da tv stanice lažu. Zapravo prva i jedina stanica koja je izvestila o napadu avionima i helihopterima na demonstrane je Al Jazira. Svi ostali su kasnije preneli njihovu vest ali koliko je to tačno i da li su uopšte poleteli avioni i šta su gadjali, vremenom će isplivati prava istina.
 
Nema nikakve logike i niko u modernoj istoriji nije poslao avione na demonstrante, ako hoćeš da ih rasteraš sa ulice pošalješ par desetina/stotina tenkova, oklopnih vozila mnogo je jači "fear" efekat.

I tenkovi vs demonstranti tehnika je uvek uspevala...
 
Dačić je, ranije danas, najavio da "avioni neće poleteti nazad dok se ne ukrcaju svi naši ljudi, koliko može da stane u avion, a vraćaće se onoliko puta koliko bude bilo potrebno".
On je naglasio da niko neće biti zaboravljen, niti će bilo ko biti ostavljen i prepušten na milost i nemilost postojećoj situaciji u Libiji.


Međutim,
grupa medicinskih sestara i lekara iz Srbije odlučila je da ostane u Tripoliju zato što ne smatraju da su ugroženi poslednjim događajima u glavnom gradu Libije gde traju antivladini protesti.

Lekarka Nina Đorđević koja sa još jednim lekarom i 14 medicinskih sestara radi u klinici "11. jun", u centru Tripolija, rekla je agenciji Beta da klinika normalno radi i da bezbednost osoblja ničim nije ugrožena.

"Radimo normalno mada je jasno da je broj pacijenata koji dolaze smanjen. Zgrada u kojoj stanujem se nalazi u krugu klinike i najviša je u široj okolini tako da sa krova jasno vidim Tripoli, prema moru - na sever vidim sam centar uključujući i Zeleni trg, zatim Gadafijevu rezidenciju ... U klinici su trenutno 14 sestara i dva lekara iz Srbije", ispričala je ona. 

Opisujući situaciju na ulicama Tripolija, Đorđevićeva je rekla da je iz zgrade u kojoj stanuje, pre tri večeri i preksinoć čula "puškaranja, ali da od tada nema ni toga a kamoli avionskih napada ili bombardovanja
". 


Jedan od putnika Radovan Memorović iz Novog Sada je rekao da je u Tripoliju video najviše turskih aviona spremnih za evakuaciju, a prema njegovoj oceni, u Libiji se ništa dramatično ne dešava.

On je dodao da je svakog dana putovao 10 kilometara od Tripolija do posla i da je na putu video redove za hleb i benzin, kao i zapaljene automobilske gume i dim.

Memorović je naglasio da nije video nikakve helikoptere, niti čuo pucnjavu i da "policija sve jako dobro obezbeđuje".

No comments:

Post a Comment