26.2.11

650 milijardi za modernizaciju ruske vojske


Predsednik Medvedev je potpisao sporazum po kom se ruskoj armiji dozvoljavaju sredstva od 650 milijardi dolara za modernizaciju u vremenu od 10 godina.

Rusija ovim pokazuje da neće dozvoliti da kao neke zemlje (engleska) da im propada mornarica i avijacija, nego da će se zadržati na bar broju koji imaju sada ili će lagano povećavati broj jedinica zavisno od budućih potreba.

 Nove podmornice klase Borei na nuklearni pogon.

Unutar tog sporazuma planira se proizvodnja 8 novih podmornica na nuklearni pogon, 600 aviona i 1.000 helikoptera, kao i stotinu vojnih brodova, uključujući i dva nosača helikoptera po francuskoj licenci, pored dva koja su već kupljena od Francuske (uskoro će biti i isporučena Rusiji).


 Mistral nosači helihoptera x4 i Ka50 "Crna ajkula" helihopteri će postati nova ofanzivna snaga za brzo reagovanje ruske mornarice.


Podmornice će biti opremljene “bulava” balističkim projektilima, koji su imali dosta neuspelih proba, medjutim zadnje probe su ohrabrile vojne zvaničnike te će se te rakete naći na novim podmornica klase Borei


Veliki deo novca će biti potrošen za rusku mornaricu, koja je dugo bila nedovoljno finansirana. 
Pored podmornica, biće naručeno i 35 korveta i 15 fregata. 
Rusija je već naručila dva nosača helikoptera “mistral” francuske proizvodnje, što će joj omogućiti da brzo rasporedi stotine vojnika i više desetina naoružanih vozila na stranoj teritoriji. 

Prvi ruski avion 5-e (stelt) generacije Suhoi T-50. 
Takodje u planu je modernizovanje pvo sistema te opremanje pvo jedinica novim sistemom s-500, koji po jedinici može ima radarski domet od 600km.

No comments:

Post a Comment