1.11.10

Grejanje poskupelo 30% u Beogradu


Grejanje u Beogradu od danas je skuplje 30 odsto, zato što je za godinu dana cena gasa porasla 50 odsto, saopšteno je iz Gradske uprave grada Beograda.
Gradska uprava Beograda saopštila je da grejanje u Beogradu poskupljuje 30 odsto, pošto je za godinu dana cena gasa porasla 50 odsto.

Nova cena biće 83,6 dinara sa PDV-om, po metru kvadratnom stambene površine. 
Da takva odluka nije doneta, "Beogradske elektrane", za nekoliko meseci, uvećale bi već ionako veliki minus na svom računu, što bi za posledicu imalo ugrožavanje redovnog grejanja Beograđana, ističe se u saopštenju.
Grad Beograd je čekao više od godinu dana na konkretan potez Vlade, koji bi pomogao da se reše odnosi između Grada i "Srbijagasa" i koji bi jasno formulisao način na koji će se formirati cena gasa i cena usluge daljinskog grejanja, navodi se u saopštenju.
Umesto očekivanih odluka Vlade, "Beogradskim elektranama", iz meseca u mesec, stizali su sve veći računi za gas, pa je taj energent za godinu dana poskupeo 50 odsto, a takva cena gasa primorala je Grad Beograd da donese odluku o povećanju cene grejanja 30 odsto.
U saopštenju se dodaje i da je cena od 77,48 dinara po kvadratnom metru napravljena na osnovu cene gasa od 35 dinara, što je manje od 38 dinara, koliko "Beogradske elektrane" trenutno plaćaju taj energent.
Beograd traži "nultu cenu" gasa
Gradska uprava saopštava da Grad Beograd očekuje od Vlade Srbije smanjenje trenutne cena gasa do nivoa takozvane nulte cene, odnosno one cene koja je dovoljna za pokrivanje svih realnih troškova koje "Srbijagas" ima.
"Smatramo da je u sadašnjem vremenu nekorektno da 'Srbijagas' zarađuje na gasu koji isporučuje toplanama, jer se na taj način dodatno ekonomski opterećuju svi koji koriste uslugu centralnog grejanja", navodi Gradska uprava.
Grad Beograd smatra da takva, "nulta cena", ne prelazi 35 dinara, a ukoliko cena koju "Srbijagas" odredi za kubni metar gasa bude niža od 35 dinara, grejanje bi u Beogradu pojeftinilo srazmerno tom smanjenju.
U saopštenju se dodaje da će Grad Beograd obezbediti dodatne subvencije za najsiromašnije sugrađane, zahvaljujući kojima će njihovi računi za grejanje ostati isti kakvi su bili i pre poskupljenja.
S druge strane, od "Beogradskih elektrana" se očekuje da svi oni koji koriste usluge grejanje, a za to ne plaćaju i time ugrožavaju sistem, budu isključeni sa sistema daljinskog grejanja, bez obzira na to o kojim se institucijama, kompanijama ili pojedincima radi.
U saopštenju se dodaje da će Beograd pokazati toleranciju prema zdravstvenim ustanovama i objektima koje koriste deca predškolskog i školskog uzrasta.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zvanično je obavestio "Beogradske elektrane" da kvalitet grejanja tokom oktobra nije bio na zadovoljavajući i da će njihov rad ubuduće biti posebno nadziran, kao i da će, ako se situacija ne popravi, biti preduzete mere koje će obezbediti kvalitetno grejanje, bez obzira na vremenske uslove, dodaje se u saopštenju Gradske uprave.

No comments:

Post a Comment