1.11.10

Opet pao Mig-21 ovaj put rumunskog vazduhoplovstva


Dva pilota vojnog aviona "mig-21 lanceR" poginula su kada se avion srušio u Transilvaniji za vreme trenažnog leta. Uzrok nesreće nije poznat.
Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je da se jedan vojni avion srušio tokom trenažne vežbe i da su oba pilota poginula.

Lovac "mig-21" srušio se u blizini grada Kampija Turzi, u Transilvaniji, a oba pilota su poginula na licu mesta, precizira se u saopštenju rumunskog ministarstva odbrane, preneo je AP.
Svedoci kažu da su videli kako je avion pao na drvo, zatim udario u ogradu i raspao se na više delova.
Rumunija je postala članica NATO-a 2004. godine, ali i dalje koristi staru flotu, koja bi trebalo da se zameni do 2013. godine.
Kupovina 24 polovna borbena aviona F-16 je bila u planu, ali je Rumunija morala da odustane od tog plana zbog ekonomske krize.

Vojni avion je doživeo udes tokom trenažnog leta, a oba pilota su bila veoma iskusna.
Rumunska televizija Realitatea identifikovala je jednog pilota kao Laurentiu Čirita, koji je učestvovao u međunarodnim misijama u Švedskoj, Italiji i SAD.

Čirita je 2007. godine predvodio rumunsku misiju u baltičkoj oblasti, zbog čega su ga litvanske vazdušne snage odlikovale medaljom, a imao je iza sebe 1.300 sati leta.

Istraga bi trebalo da utvrdi uzrok nesreće.
Za poslednjih 20 godina ukupno 17 "migova" ruske proizvodnje je palo u Rumuniji, podsetio je državni tužilac Marius Jakob.

No comments:

Post a Comment