29.9.10

Medvedev smenio gradonačelnika Moskve


Jurij Luškov je smenjen, kako je naznačeno u dekretu predsednika Medvedeva, jer je "izgubio poverenje predsednika ruske federacije".

A i malo je bio Major tj. gradonačelnik od Juna 6, 1992 do Septembra 28, 2010
 
Proteklih nedelja Luškov je bio izložen žestokoj kritici od strane Kremlja.
Po ruskom Ustavu predsednik ima pravo da smeni gradonačelnika Moskve i regionalne guvernere kao i da imenuje njihove naslednike.
Ruski premijer, Vladimir Putin, podržao je ovaj potez rekavši da namerava da učestvuje u izboru novog gradonačelnika Moskve. ?
Putin je pohvalio Luškova zbog uloge u razvoju Moskve ali je rekao da gradonačelnik "podređen" predsedniku zemlje čime je, po oceni dopsinika, nagovestio da je Luškov pogrešio kada je kritikovao predsednika Medvedeva. 

Medvedev i Luškov
Medvedev (evil look) i Luškov


Poslednjih nekoliko ruska državna televizija neprekidno je kritikovala Luškova zbog ogromnih gužvi na moskovskim saobraćajnicama kao i za rušenje istorijski važnih građevina. Zajedno sa suprugom, Jelenom Baturinom, optužen je i za korupciju. 

Gospodin Luškov je ove optužbe odbacio kao kao potpuno netačne i pretio je da će tužiti određene TV kanale.
Kremlj je očito odlučio da na gospodina Luškova izvrši pritisak kako bi se on svojevoljno povukao ili bio smenjen.
U ponedeljak, pošto se vratio nakon jednonedeljnog odmora u Austriji Jurij Luškov je rekao da se neće povući svojom voljom.

On još nije javno reagovao na odluku Dmitrija Medvedeva da ga smeni.
Nekadašnji gro većinske partije Jedinstvene rusije, Luškov iza Putina...

Komentatori veruju da je bitka u najvišim redovima ruskih političara izazvana člankom Jurija Luškova u kojem je izgledalo da on kritikuje predsednika i poziva na povratak snažnijeg nacionalnog rukovodstva. 

Konstantin Egert, ruski komentator, objašnjava kako se Luškov zamerio Medvedevu i čime ga je toliko naljutio da bude smenjen.
"U poslednje vreme Luškov se prilično trudio da dokaže svoju odanost premijeru Putinu. To je, međutim, činio javno izazivajući skandale kakav je bilo i učešće na okruglom stolu posvećenom ekološkim problemima. Onima koji to posmatraju sa strane možda će se ovakvo ponašanje učiniti čudnim, ali Luškov je političar iz ere Borisa Jeljcina i bio je vrlo uticajan na federalnom nivou. Izgleda, međutim, da je njegova duga, a nekompetentna vladavina ruskom prestonicom, postala neugodna i za Medvedeva i za Putina. 

Oni žele da na mestu gradonačelnika Moskve vide nekog ko je mnogo manje nezavisan i uticajan od Luškova koji je i jedan od najznačajnijih članova vladajuće partije Jedinstvena Rusija", tvrdi Konstantin Egert.
Ustavnim reformama u Rusiji, predsedniku su data ovlašćenja da smenjuje i postavlja regionalne guvernere i gradonačelnike.
Medvedev je već nekoliko puta smenjivao guvernere, ali nikada tako nekog moćnog kakav je Luškov.
Činjenica da je na to čekao mesecima, pak, naterala je mnoge da se zapitaju da li Medvedev zaista vlada Rusijom. 

DFopiosnik BBC-a u Moskvi, Stiv Roteneberg, misli da je ruski predsednik smenom Luškova raspršio takve sumnje u svoj autoritet.
"Činjenica da je predsednik danas razrešio dužnosti gradonačelnika Moskve pokazuje koliko je on zapravo jak. Mislim da Luškov to nije očekivao od Medvedeva. Koliko juče se vratio sa odmora i izjavio da nema nameru da podnosi ostavku na mesto gradonačenika. Kada je jutros otišao u opštinu na posao, verovatno je bio izmemeadjen da čuje da ga je predsednik smenio dekretom", kaže BBC-ev dopisnik.

No comments:

Post a Comment