11.8.10

Rusi postavili sistem S-300 u Republici Abhaziji


Rusko vazduhoplovstvo instaliralo je na teritoriji Abhazije jedan sistem (verovatno jedna baterija - 10ak lansera) = (više nego dovoljan da obori sve što se mrda) protivvazdušne odbrane S-300.

Glavni komandant ruskog vazduhoplovstva general Aleksandar Zelin je najavio danas da će ruske snage i sistemi protivvazdušne odbrane obarati svaku letelicu koja uđe u vazdušni prostor Abhazije i druge otcepljene gruzijske autonomne oblasti, Južne Osetije.

Prema rečima Zelina, S-300 instaliran u Abhaziji će u sadejstvu sa sredstvima protivvazdušne odbrane kopnene vojske rešavati zadatak PVO abhaske i južnoosetijske teritorije.


"Planiramo da kompleksno rešavamo zadatak zaštite ruskih vojnih baza u Abhaziji i Južnoj Osetiji“, rekao je ruski general a preneo je Itar-Tass.

Nakon napada gruzijskih snaga na Južnu Osetiju u avgustu 2008, Rusija je 26. avgusta priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, a naknadno potpisala i sporazume sa njima o zaštiti njihovih granica, podseća RIA Novosti. (e da smo bili pametni pa da smo kad se raspala sfrj potpisali ovako nešto sa rusima heheh)

2 comments:

  1. Danas bismo, onda, imali S-300, pa bi nam se komšije s juga zapitale da li je pametno da prave belaja. Ovo nije samo projektil zemlja-vazduh, već i zemlja-vazduh, zemlja, ne? :-)

    ReplyDelete
  2. hmm znam da ima domet od 200-500km zavisno od modela... znači domet od bg-a do mora opušteno :D mislim da je samo zemlja-vazduh a nekada smo imali zemlja-zemlja rakete... pogledaj negde na netu (youtube) parada jna (zadnja najbolja je 1985) ... onoliki tenkovi rolaju pored skupštine... to je bilo NEŠTO! nego tad su nosili neke rakete na nekim nosačima a rakete fazon 10-15m aka domet bar 100+km...

    ReplyDelete