27.7.10

U Crnoj gori usvojen zakon o crnogorskom jeziku


Podgorica -- Skupština Crne Gore je, glasovima poslanika vladajućih partija, usvojila izmene Zakona o opštem obrazovanju kojim se u škole uvodi crnogorski jezik.
Opozicija je oštro kritikovala vladino rešenje i tražila da se zakon povuče iz procedure.

Naime, opozicija smatra da se zakonom "diskriminiše" srpski jezik kojim govori najveći broj građana i nastavlja politika podela u Crnoj Gori.

"Put kojim ste krenuli je opasan. To je put koji nas deli", kazao je poslanik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, dok je predstavnik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević poručio vlastima "da nikada neće isterati srpski jezik iz Crne Gore".

Poslanici opozicionih stranaka, u znak protesta, nisu prisustsvovali glasanju.

Ministar prosvete Slavoljub Stijepović pozvao se na ustavno određenje da je crnogorski jezik službeni.


Skupština je usvojila i Predlog zakona o spoljnim poslovima, izmene Zakona o amnestiji, predloge zakona o zabrani diskriminacije, zaštiti od nasilja u porodici, kao i set zakona iz oblasti kulture i medija o kojima je rasprava ranije završena. 


Pa gradjani crne gore ovo vam je na vašu čast ako od srpskog jezika pravite još jedan jezik... 
vjek i vjekova isti jezik se prostirao ovim prostorima, u vreme kshs i sfrj nazvan je srpsko-hrvatski, a sad da li postoje crnogorski i bošnjački... pa to je smešno! sad će još da izmisle zemunski (ispravka već postoji!) vojvodjanski i voždovačko-dorćolski i ode naše kulturno nasledje u q-ac.

No comments:

Post a Comment