23.6.11

Predstavljena Nokia N9


Dugo najavljivani Nokia telefon sa MeeGo operativnim sistemom je konačno predstavljen juče na Nokia Connection 2011 u Singapuru. Marco Ahtisari, direktor za Nokia dizajn i razvoj,predstavio je telefon pred oko 400 zadivljenih novinara.

On je rekao da je poenta ovog telefona da pojednostavi stvari maksimalno moguće a da pritom obezbedi sve ono sto korisnik zeli.Tako uredjaj ima pored dugmeta za paljenje na vrhu jos tri dugmeta volume up,volume down sa desne strane uredjaja. Telefon je napravljen iz jednodelnog polikarbonata koji obezbedjuje zaštitu boje pri grebanju i obezbedjuje bolji signal.Sa prednje strane uredjaja se nalazi samo Clear Black Amoled capacitive Touch Screen od 4 inča sa Gorilla Black staklom. Uredjaj poseduje RAM memoriju od impresivnih 1gb kao i procesor koji radi na 1Ghz. Baterija je nova BV-5JW 3.7V 1450mAh Li-Ion  i može da dostavi 7-11 sati priče,16-19 dana na standby modu i 48 sati muzike.



Memorija telefona je 16GB ili 64GB i po informacijama ne može biti produžena memorijskom karticom.  Kamera ima wide angle 8Mpx Carl Zeiss Tessar senzor sa LED flešom. Sposobna je za snimanje 780p HD video klipova.
Novi MeeGo 1.2 operativni sistem donosi SWYPE tehnoogiju na koju je Nokia izuzetno ponosna.

Operativni sistem odlikuju tri screen-a izmedju kojih korisnik pokretom prsta iz nekog od uglova ekrana pomera tri zasebna ekrana,minimizuje aplikacije,prekida/pauzira video klipove ili otvara nove tabove u brauzeru. Brauzer poseduje HTML5 i Flash. 

Još jedna nova tehnologija koja je predstavljena je NFC (Near Field Communication). Putem bluetooth-a ili wireless veze omogućava da pustite muziku na wireless/bluetooth zvučniku,pustite video na bluetooth/wireless televizoru itd. Ova tehnologija nije nova,ali je ovim putem unapredjena i dobila malo siru primenu.
Ono sto je takodje zanimljivo je da je Stephen Elop CEO u Nokia najavio da je ovo najveroatnije jedini MeeGo uredjaj koji ce kompanija proizvesti,jer zele da se u potpunosti okrenu Windows Phone 7 platformi od 2016 godine. Po reakcijama medija  i potrosaca,potraznja za ovim uredjajem biće ogromna jer baca pesak u oci Apple iPhone-u i boljim Android uredjajima. Vreme će pokazati posto se prve isporuke očekuju sredinom ove godine a predpostavlja se da će cena biti oko 500 Eura u Evropi.

Na kraju,odlučice potrosaci dali je ovaj potez Nokia kompanije dobar,ili je samo još jedan neuspeli pokušaj. Obzirom da je MeeGo u pitanju i da radi na QT platformi,ogromne su mogućnosti za razvoj aplikacija,ali biće pitanje dali će ih iko i praviti, ili će se okrenuti Windows Phone 7 platformi.

Aleksandar Čučuković

No comments:

Post a Comment