24.6.11

Otvoreno pismo srpskih oficira ministru Šutanovcu


Totalno razumem ove jadne ljude jer sam i sam nedavno prošao kroz služenje vojnog roka u Vojsci Srbije... 
Preneću neki deo pisma a na kraju teksta je link gde možete pročitati detaljnije po svim stavkama ovo pismo...

Nadamo se da će neko u vojsci negde ovo pročitati i malo uraditi nešto povodom svih ovih pitanja. 
" 1. Да ли Вам је познато да старешине купују чизме, а војници немају да замене чизме или су препуштени случају?2. Да ли Вам је познато да се војска превози у аутобусима без грејања и камионима са поцепаним церадама и по 400 км?
3. Да ли сте свесни да је возни парк у Војсци стар преко 20 година и да је свако коришћење тог возног парка ризик?

4. Ако имате одговор на претходна питања, из којих разлога сте купили шкоде суперб и друге луксузне аутомобиле генералима, а не чизме, аутобусе или камионе за војску?
5. Ако једна шкода суперб кошта између 15.000 и 20.000 евра, не мислите ли да је стандард војника, само на рачун једне шкоде, могао драстично да порасте, па макар само куповином нових чизама?

6. Да ли сматрате да сте куповином луксузних аутомобила генералима, обезбедили њихову наклоност? Колико су ти луксузни аутомобили уопште коштали?
7. Колико су била стара возила у којима су се претходно возили генерали? (ovakve samo crne civilne (bez gornje rotacije i grbova) su kupljeni za generalske guzice)
8. Да ли сматрате да је било рационално куповати луксузне аутомобиле и правити аеромитинге у време овакве кризе? 

10.  Колико Вас је коштао аеромитинг?

Само Ви сеците...
11. Ако је криза, зашто трошите огромне паре на вежбе типа „Сретење“ и друге циркуске атракције по Пештеру зарад Ваше личне промоције? Зашто не објавите колико су коштале те и такве вежбе? 

Да ли сте видели како су Вам изгледали војници и какву опрему су носили приликом учествовања на вежбама - борбени ранац и шлемови које су носили старији су од Вас! 

13. Зашто на плакатима „буди професионалац“ приказујете војника у униформи која није формацијска него „МД“ униформа !

17. Колико пара трошите у Копненој зони безбедности? По ком принципу процењујете ситуацију у КЗБ? Да ли је то принцип „ма неће ништа бити“? Које су надлежности војске у КЗБ?

18. Зашто ниједанпут нисте позивали резервни састав за свог мандата? Плашите ли се, можда, процента одзива резервног састава?
19. Колико месечно плаћате билборде? Може ли за те паре да се купи још један или више рачунара за неке канцеларије потпоручника у трупи, које се, поред осталог, у 21. веку греју на дрва? Мислите ли да је и то НАТО стандард?

20. Да ли Вам је познато да секасарне крече од личних пара старешина и војника по уговору, а Ви правите пријеме као да сте власник Делте?
21. Да ли Вас је имало срамота што вам старешине крече и косе по касарнама; да ли је то тај професионализам који пропагирате?
 
22. На основу чега мислите да имате професионалнију војску од било које војске у региону?  
31. Мислите ли да је нормално да немате борбену јединицу у главном граду? 

Група неудружених старешина ВС
П.С. Имате у изгледу један велики и неочекиван проблем: кад старешине оду у „мировне мисије“, ко ће да коси и кречи касарне?! Размислите о томе."


http://srpskaplatforma.com/index.php?option=com_content&view=article&id=898%3A2011-06-08-09-04-56&catid=41%3A2011-01-25-16-58-47&Itemid=68&lang=lat 
 

No comments:

Post a Comment