17.6.11

Potpisana prodaja nosača helihoptera Mistral


Kao što je Infoverzum preneo još u septembru 2010-e, Rusija je od tad pregovara sa Francuskom o proizvodnji i prodaji nosača helioptera klase Mistral.


Dogovor je potpisao 17.06.2011. Anatoly Isaikin, direktor Rosoboronexport državna firme koja se bavi izvozom (po prvi put i uvozom oružja nešto kao srpski Yugoimport), i Patrick Boissier, predsednik Francuskog brodogradilišta DCNS,na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Predsednik Dmitri Medvedev je takodje prisustvovao svečanosti.
Cena potpisanog ugovora za dva nosača i "blueprint"-e 1.52 milijarde dolara. 

Ostvaren je dogovor da Fransuka izgradi prva dva nosača, i da da rusima svu tehnološku podršku i šeme za dalju izgradnju, i dogovor je da će u brodogradilištima u Sankt Peterburgu biti izgradjeno od strane Rusije još dva nosača, tako da će minimalno biti izgradjena 4 nosača klase Mistral za Rusku Mornaricu.

Prvi nosač koji francuzi naprave biće dostavljen Ruskoj mornarici 2014-e godine a drugi 2015-e godine




Svi nosači će imati ruske oružane sisteme (odredjene Nato zemlje su izražavale zabrinutost ako bi im Francuska prodala njihove oružane sisteme pa je zato verovatno dogovor finalizovan da svi sistemi na svim brodovima budu ruski)
Nikolas Sarkozi smatra ovaj sporazum kao početak nove eru saradnje izmedju Francuske i Rusije.

Ovo je inače prvi put da Rusija od Nato snaga kupuje bilo kakvu vrstu naoružanja.
Nosač helihoptera klase Mistral može da nosi oko 16 helihoptera, 4 manja broda za iskrcavanje, 70 oklopnih vozila, i oko 450 ljudi će biti stacionirano po svakom. 


Rusija je već najavila da će na njima većinski biti stacionirani helihopteri Kamov Ka50/52 (na slici).
Domaća luka će za prva dva nosača biti najverovatnije daleki istok Rusije Vladivostok.


No comments:

Post a Comment