16.6.11

100 godina kompanije IBM


Kompanija IBM (trenutno 2 po vrednosti u IT industriji na svetu) je nastala pre tačno 100 godina.
Zvanično ime i skraćenicu IBM su usvojili 1924-e a do tada su bili poznati pod malo poznatim imenom danas e Computing Tabulating Recording Corporation (CTR).U stvari slavi se što su se pre 100 godina pod imenom CTR skupile tri male firmice.





Ta firma je u stvari otac IT industrije. Bili su preko pola veka i firma sa najvećom vrednošću iz IT industrije, da bi ih tek nedavno prestigla kompanija Apple.
Da nije bilo te firme PC kakvog mi znamo ne bi verovatno postojao.
Dakle IBM PC izašao davne 1981-e godine sa Intelovim procesorom od 4.77 MHz, pokretao ga je prvi Microsoftov Sistem MS-DOS 1.0.
 



Zapošljavaju oko 425,000 radnika u preko 200 zemalja, uglavnom naučnika, inžinjera i profesionalnih prodavaca.Medju prvima u svetu su uveli (1937) plaćene radne dane prekovremeno kada se radi na praznik i plaćene godišnje odmore, takodje medju prvima su bili i po pitanju prava polova, rasa, vera...
IBM je takodje kompanija koja ima najviše patenata u svom vlasništvu od svih kompanija koje dolaze iz Amerike, imaju 9 labaratorija za razvijanje i istraživanje širom sveta.

Njihovi inžinjeri su izmislili mnoge stvari koje danas uzimamo bukvalno za gotovo kao npr. 
1956 prvi hard disk, 
1969 njihova magnetna kartica je prihvaćena prvo kao Američki a posle i kao svetski standard za plaćanje 
1971 su konstruisali prvi floppy drajv, 
1969-e god. letelica koji su kontrolisali IBM računari je spustila prve ljude na Mesec
1970: Napravljena jedna od prvih kompjuterskih mreža na svetu IBM Vnet  
1976: Prvi laserski štampač na svetu IBM 3800
1979: Ibm je "izmislio" "bar kod" kakvog ga mi znamo
1987: Prvi antivirusni program
1992: Lansiran prvi laptop sa "Thinkpad" oznakom. Kasnije je sektor za sklapanje i prodaju pc računara prodat kineskoj firmi Lenovo koja je i dalje nastavila tradiciju za Thinkpad laptopovima.
1997: Prvi računar IBM Deep Blue koji je ikada pobedio svetskog šampiona u šahu. Kompjuter je igrao protiv tadašnjeg velemajstora Garija Kasparova.
2008: IBM Roadrunner najbrži superkomjuter u vreme pojavljivanja.
2011: IBM Watson sistem uz njegovu veštačku inteligenciju je pobedio takmičare u kvizu Jeopardy.

Sistem Watson ima 2880 POWER7 procesorskih jezgara (svako na 3.5ghz) i 16 terabajta ram memorije.

Inače zanimljivost je da procesori u svim konzolama nove generacije su razvijani uz pomoć kompanije IBM. Ni u jednoj nije procesor kompanije Intel ili AMD koji dominiraju desktop i laptop sektorom.  

 

Nadamo se da će i u budućnosti njihove revolucionarne ideje i projekti poboljšavati računare i učiniti ih sve korisnijem u današnjem svetu.

No comments:

Post a Comment