2.6.11

Očistimo Srbiju zajedno 04.06.2011.


Molim sve gradjane koji imaju vremena da u subotu 04.06.2011. učestvuju u akciji Očistimo Srbiju! 
Jedan dan za čišćenje smeća koje se na nekim mestima gomilalo decenijama je jako malo, ali treba se bar započeti posao i promeniti svest gradjana o zaštiti životne okoline...

 
Veliko spremanje Srbije je akcija u kojoj građani Srbije, organizovano ili kao pojedinci, nevladine organizacije, strukovna i druga udruženja građana,  u saradnji sa komunalnim i javnim preduzećima, kao i drugim privrednim subjektima,  dobrovoljno  pomažu da se u Srbiji ukloni  što više otpada sa smetlišta  i zaprljanih izletišta i da priroda i naseljena mesta postanu čistija i zdravija za život.

Praktičan, dokazan i merljiv razlog zbog koga je važno učestvovati u Velikom spremanju Srbije  svakako je prošlogodišnji rezultat: 2010. godine, u jednom danu, Srbiju je čistilo 208.439 građana, koji su uklonili više od 100.000 m³ otpada.
3.842  mesta u našoj zemlji, postalo je ponovo čisto, zdravo i lepo. Preko 90% njih i danas je takvo!
Mnogo nas je koji bi voleli da Srbija bude čistija nego što jeste.
Koliko nas je, koji tim povodom hoćemo nešto konkretno da preduzmemo?
Ako nas je prošle godine bilo preko dvesta hiljada, očekujemo da ove godine taj rezultat nadmašimo.   
Učestvujući u Velikom spremanju dokazujemo svoju spremnost da se izborimo za bolju i zdraviju budućnost. Dokazujemo da nas svake godine ima više i želimo da nas bude mnogo više od onih koji je nemilice prljaju.  
Dokazujemo da smo civilizovani ljudi koji hoće da žive u civilizovanom društvu. Dokazujemo da nam je stalo i da smo sposobni da se udružimo oko stvari koje su važne za sve nas i za našu zemlju.
Dajemo primer svojoj deci i mladima kako se brine o sopstvenoj okolini.
U ovj akciji se ne delimo, nego sabiramo - svi smo tu isti i sa jednim ciljem: da zaštitimo sopstvenu životnu sredinu.
Zato i ove godine pozivamo sve građane Srbije da učestvuju u akiciji Veliko spremanje Srbije.

"U akciji Očistimo Srbiju nema
Svi smo igrači i igramo samo za pobedu
Da pobedi čistija, lepša i bolja Srbija!" - Novak Đoković

Železničari će kao i sve ostale državne firme učestvovati na ovoj akciji, i čistiti lokalne stanice u kojima rade, apelujem na gradjane da ne izbacuju ništa u pokretu iz voza ili automobila, da li znate kako bi izgledalo kada bi svaki vozač automobila bacao smeće iz pepeljare baš na mostu Gazela ? U roku od par meseci bi tu bili slojevi pepela, u roku od nekoliko godina ne bi moglo da se prodje tim mostom. 


Svo smeće u pepeljaru u autu, vozu ili bilo kom prevoznom sredstvu a tu pepeljaru ako je baš vi praznite, ispraznite u kontejner za djubre, pa će to smeće sigurno završiti na deponiji.
Hvala svima što se trude da budu civilizovani gradjani i što opominju one koji to nažalost još nisu postali.

No comments:

Post a Comment