7.4.11

Prvi kineski nosač aviona


Dakle ako je sudeći po slikama, novi kineski nosač aviona Shi Lang se užurbano sredjuje i uskoro će napustiti suvi dok i krenuti u prve probe svih sistema na moru i dalje usavršavanje posade pre stavljanja u aktivnu službu Kineske mornarice.


Dakle taj prvi kineski nosač aviona je de facto sovjetskih ruku delo.
Sovjeti su krenuli davne 1985-ete da prave nosač aviona klase Admiral Kuznjetcov po imenu Riga da bi bio kasnije preimenovan u Varyag.
Zbog jako loše ekonomske situacije stalno se odlagalo za odredjenim fazama gradnje.
Pad komunizma, 1992 godine Varyag je dočekao u Ukrajini gde je bio i gradjen i bio je kompletan samo bez elektronike. 
Više detalja dobijate na donje dugme Pročitaj još...

Vlasništvo nad brodom je pripalo jel Ukrajini gde se i nalazio i 1998, su mu bili skinuti motori, kormilo i svi vitalni delovi.... Dat je na aukciju i za smešnih ~25 miliona dolara ga je kupila kineska privatna firma.
Hteli su kako su naveli da od njega naprave "plutajući hotel i kazino".

Naravno od te priče nije bilo ništa, kineska vojska je utvrdila da im "hitno" treba "plava" mornarica. 
Termin plava mornarica znači da ta mornarica može intervenisati na bilo kom delu sveta, gde god su "ugroženi" kineski interesi, ili kineski narod, pošto sad kineza ima na svakom delu planete....

Dakle kina je za 25 miliona + 5 miliona za vuču = za ~30 miliona dolara je dobila de facto prazan nosač aviona, džabalesku za sadašnje astronomske cene koliko inače košta razvijanje i proizvodnja jednog nosača.



Iako je Kina tvrdila da ih ovaj nosač aviona apsolutno ne interesuje, stručnjaci su primetili da se Shi Lang od 2005-ete premestio na drugi suvi dok, i da su na njemu krenuli radovi. 
Prvo peskiranje, farbanje, instaliranje novih motora, radara, raketa i odbrambenog naoružanja itd...
Radovi se izgleda privode kraju, kao što se može videti na slici i stručnjaci komentarišu da Shi Lang će krenuti sa prvim testovima na moru krajem 2011-ete.

Defanzivno naoružanje :
Kopija Gatling topova, tip 730 CIWS 30mm, 5800 metaka/min domet do 3 kilometara.
Raketni sistem FL-3000N dometa do 6 kilometara za nadzvučne mete. 

Ofanzivno naoružanje :
Helihopteri Kamov Ka-31 (višenamenski helihopter, verovatno će biti korišćen protiv podmornica)
Avioni Chengdu J-10 (višenamenski borbeni avion)



i ili Shenyang J-15 (priče su da će biti uradjen kao kopija dizajna Su-33, jer su se njegovog prototipa dočepali od Ukrajine) 
(dakle J-15 je u fazi je dizajna, moguće je da će biti i stelt do kraja razvoja) 

O kineskom prototip stelt avionu koji je poleteo ove godine više informacija OVDE!

Umetnično vidjenje kako će Shi Lang izgledati kada udje u aktivnu službu.



Najveće državne rezerve na svetu trenutno poseduje Kina, pa su uz lepu ekonomsku sliku krenuli sa opštom modernizacijom svega, vojska je tek jedan delić.

Ovim potezom "zbrzanog" sredjivanja stare "školjke" nosača i dizajniranje budućih nosača koji će možda biti otpočeti sa proizvodnjom 2012-e godine Kina pokazuje svoje jake zube i više nego pun džep u trezoru. 

Kina će preteći Ameriku u (bar) dve vrlo bitne oblasti, biće najjača ekonomija sveta, i najjača vojna sila na svetu, kroz odredjen broj godina ili decenija. 
U to sada već nema nikakve sumnje.

2 comments:

  1. "Kina će preteći Ameriku u (bar) dve vrlo bitne oblasti, biće najjača ekonomija sveta, i najjača vojna sila na svetu, kroz odredjen broj godina ili decenija."
    Mislim da će se to desiti već krajem ove decenije,pošto prezadužena američka ekonomija (dobar deo tog duga drže upravo Kinezi) neće biti u stanju da na duže staze održava ogromnu vojnu silu,pa će biti prinuđena da je smanjuje,uporedo sa rastom kineske vojne sile i ekonomije,što će doprineti tom,znatno bržem smenjivanju na broju 1.Jedini način da SAD ovo uspore (jer sprečiti ne mogu),je izazivanje sukoba unutar kineske interesne sfere,ako ne - i u samoj Kini...

    ReplyDelete
  2. Jednom je neko rekao, Kinezi samo da krenu noževima na ceo ostali svet, svi ostali su gotovi... totalno se slažem sa komentarom
    U roku od deceniju, dve Amerika će biti svedena na nivo srednje sile kao npr. sada Engleska ili Francuska..

    ReplyDelete