13.4.11

Kapitalizam grca u dugovima


Grčka, Irska, Island (nije u EU, ali kao da jeste), Portugal... jedna po jedna zemlja EU traže od ostalih članica EU ili MMF-a, hitne kredite da ne bi upali u bankrot.

Današnja vest je stigla kao šlag na tortu, i totalno pokopalo dosadašnju "činjenicu" što su Nemci pričali da imaju najjaču ekonomiju Evrope.
Državni dug Nemačke je prošle godine porastao za 319 milijardi evra i na kraju 2010. iznosio 2.080 milijardi evra, saopštila je 13.4.2011. Nemačka savezna banka. 

Time je, kako je navedeno, nemački državni dug sa 73,5 porastao na 83,2 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Pravila Evropske unije (EU) nalažu da državni dug ne sme biti veći od 60 odsto BDP, ali taj kriterijum ne zadovoljava ni niz drugih država-članica.  

Nemačka vlada ne računa da će narednih godina biti moguće da se taj uslov ispuni. Tek 2015. bi nivo državnog zaduženja mogao da opadne na 75,5 odsto BDP. 

U opasnoj zoni (preko 70%  od GDP-a zaduženja imaju) "koliko vidim" od članica EU su: 
Italija, Belgija, Francuska, Madjarska, Nemačka, Engleska i Austrija, dok pored njih i Španija ima većih ekonomskih problema.

Dug Amerike se povećava svake godine za neke astronomske sume, kao što je i prikazano na slici...

A na ovoj slici umetnik koji je radio je "uvećao" na atlasu koje imaju veći dug a smanjio one koje imaju manji dug po % gdp-a, pogledajte npr. Englesku i Ameriku i uporedite sa Rusijom i Kinom..


Što se tiče Srbija ako ništa drugo po zadnjim procenama imamo dosta manji dug nego Hrvati, ali ni ovaj dug nemamo pojma kako ćemo otplatiti...

Kako će EU prebroditi ovu dužničku krizu nemam pojma.
Umesto da se mi "družimo" sa Kinezima, Rusima, Indijom koji solidno zaradjuju i gomilaju svoj konto,  
nažalost Srbija se okreće samo ka EU u kojoj su kao što se vidi skoro svi gubitaši i dužnici.

No comments:

Post a Comment