22.9.10

Sunčeva oluja realna opasnost? U roku od 3 godine kažu britanski naučnici


Velika eksplozija sunčeve energije, takozvana Sunčeva oluja, mogla bi da parališe zemlju u periodu od tri naredne godine, upozorio je tim britanskih naučnika.
Takva "oluja" izazvala bi oštećenje električnih mreža, kolaps komunikacionih sistema i rušenje aviona, a internet bi verovatno prestao da funkcioniše. 


 

Prvi put je takva pojava na Zemlji zabeležena 1859. kada je sunčeva oluja uništila telegrafsku mrežu u Evropi i SAD, ali tada još nije postojala razvijena električna mreža niti je svet bio toliko zavisan od struje kao danas.
 
"Nova katastrofa mogla bi pomalo da liči na scene iz filma "2012", upozorio je sekretar u britanskom ministarstvu odbrane Lajm Foks, dodavši da bi sunčeva oluja kao što je ona iz 1859. u modernom vremenu izazvala potpuni haos.
 
Zbog mogućnosti ponavljanja sunčeve oluje, Foks je sazvao hitnu konferenciju u Londonu i pozvao naučnike da izrade strategiju koja bi umanjila katastrofu. 


On je naveo i da se 1989. dogodila mala Sunčeva oluja koja je paralizovala električnu mrežu u kanadskoj oblasti Kvebek.
 
Bivši američki savetnik za odbranu Avi Šur upozorio je da svet ne sme da čeka katastrofu i da mora odmah da stupi u akciju. 

No comments:

Post a Comment