5.9.10

Postavljeno novo dekorativno osvetljenje gejzira na Adi


Jedan od simbola Ade Ciganlije, vodeni gejzir na Savskom jezeru dobio je novo dekorativno osvetljenje. JP „Ada Ciganlija” postavilo je novu rasvetu koja u noćnim satima osvetljava gejzir u čak četiri različite boje.
  
Arhitekte i dizajneri osvetljenja koji su radili na ovom projektu, kao osnovnu ideju imali su princip povezanosti sa prirodom koji je u potpunosti u skladu sa konceptom Ade Ciganlije, kao zelene oaze grada.

Osvetljenje je usklađeno sa radom pumpi za vodu, a boje se menjaju u zavisnosti od strane sveta na koju pada slap vode. Na četiri strane sveta oko vertikalnog stuba gejzira raspoređene su četiri boje, te tako slap vode menja boju u zavisnosti od toga sa koje strane sveta duva vetar, odnosno gde pada voda.

 
Ovo je prvi vodoskok te vrste u svetu čija rasveta funkcioniše na principu promena u prirodi (mi se uvek hvalimo da smo najbolji ili prvi u svetu - ne znam da li su ostali to primetili, mada uglavnom te tvrdnje da smo najbolji uglavnom ne važi). Na osnovu boje gejzira, moguće je odrediti pravac vetra u glavnom gradu. Tople boje, kakva su žuta i crvena, aktiviraju se kada slap gejzira pada na jugoistok i jugozapad, dok su plava i zelena rezervisane za severoistok i severozapad.

Reč je o najsavremenijem i potpuno ekološkom led osvetljenju koje predstavlja najveći svetski trend i koristi se u većini evropskih i svetskih gradova. Pored toga što ima minimalnu potrošnju struje, ovaj tip osvetljenja znatno duže traje od uobičajenih tehnologija rasvete.

Vodeni gejzir visine 60 metara, od svoje izgradnje predstavlja zaštitni znak Savskog jezera, a pored estetskog, ima i ekološki značaj, budući da doprinosi prečišćavanju vode u jezeru.

Uvođenjem dekorativnog osvetljenja, vodoskok će predstavljati svojevrsnu atrakciju Beograda, koja će zasigurno privući brojne, kako strane, tako i domaće turiste.

No comments:

Post a Comment