6.9.10

Nemačka pomerila datum gašenja nuklearki


Dok drugi grade nuklearke punom parom, Nemačka puna eko udruženja i kao zemlja koja je najviše razvila alternativne metode dobijanja el. energije zamalo da odustane od nuklearki pa su kasnije ukapirali da su se malo preračunali...
Nemačka vlada je u nedelju uveče, na sastanku koji je trajao duže od 10 sati, donela odluku da produži vek nuklearnim elektranama u toj zemlji.
Do nedelje je na snazi bio zakon po kojem su sve nemačke nuklearke morale da budu zatvorene u narednih 11 godina.
Sada će, međutim, neke od njih raditi i posle 2030. godine.
Iz vlade poručuju da je to jedini način da zemlja obezbedi dovoljno struje a da pritom smanji emisiju ugljendioksida, koji izaziva globalno otopljavanje.
Organizacije za zaštitu životne sredine su užasnute.
Nekoliko stotina demonstranata naoružanih simbolima protesta protiv atomske energije dočekalo je ministre ispred sedišta kancelara Angele Merkel.
Ministri su se okupili da bi doneli stratešku odluku iz oblasti energetike i debatovali su do iza ponoći.
Na kraju su odlučili da preinače ono što je čvrsto rešeno pre 10 godina.
Tada je vlada kancelara Gerharda Šredera odlučila da sve nuklearke zatvori do 2021. godine i da se okrene prirodnom gasu iz Rusije i energiji iz takozvanih obnovljivih izvora - sunca, vetra i vode.
Sedamnaest nemačkih nuklearnih elektrana tom odlukom je bilo osuđeno na smrt.
Ta presuda je i dalje na snazi, ali je njeno izvršenje sada odloženo.
Nuklearke su u proseku dobile još 12 godina života.
BBC-jev novinar Linda Dafin objašnjava šta stoji iza najnovije odluke:
"Nemački kancelar Angela Merkel kaže da će produžetak veka nuklearnih elektrana omogućiti njenoj zemlji da premosti mogući manjak električne energije do trenutka kada će proizvoditi dovoljno struje iz obnovljivih izvora. Nuklearna industrija je svakako zadovoljna jer će joj to omogućiti veći profit, iako će deo tih para uzeti vlada koja je najavila poseban porez. Povrh toga, vlada namerava da obaveže nuklearne elektrane da uplaćuju novac u poseban fond za razvoj tehnologija za eksploataciju energije sunca i vetra."
Vlada je mogla da ostane pri odluci o zatvaranju nuklearki za 11 godina od sada i da manjak struje nadomesti elektranama na ugalj i prirodni gas.
Ali u tom slučaju bi morala da zaboravi na ambiciozni plan o znatnom smanjenju emisije ugljendioksida, koji izaziva globalno otopljavanje.
Ugalj i gas su fosilna goriva čijim sagorevanjem nastaje ugljendioksid.
Pri donošenju ove odluke vlada je, drugim rečima, vodila računa o životnoj sredini.
Bez obzira na to, aktivistima uticajnih ekoloških pokreta u Nemačkoj ide para na uši.
Jedan od njih je Tomas Bruer iz organizacije Grinpis:
"Ovom odlukom Merkel nanosi štetu Nemačkoj. Odluka da se produži vek starih i opasnih nuklearnih elektrana otežava napredak tehnologije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora."
Ali, zar nije upravo obrnuto - vlada će primorati nuklearnu industriju da izdvaja novac za razvoj tehnologije za proizvodnju energije iz čistih izvora?
"Vlada time laže gradjane. Obnovljivoj industriji ne treba vladin novac. Ona se u Nemačkoj vrlo dobro razvija i potreban joj je samo veći prostor na tržištu energije, a taj prostor blokiraju nuklearne elektrane. Nuklearna energije nije rešenje za globalno otopljavanje jer je vrlo opasna. Jedini izlaz su obnovljivi izvori energije (ne slažem se sa izjavom jer je dokazano da najviše daje a najmanje šteti okolini... sem ako se ne desi novi Černobilj e onda je druga stvar). Nažalost, vladajući demohrišćani i liberali su se opredelili da štite interese starih struktura u nemačkom energetskom sektoru."
Tomas Bruer tvrdi da je vlada tako ponovo otvorila stari spor oko atomske energije u Nemačkoj za koji se verovalo da je razrešen pre deset godina kada je doneta odluka o zatvaranju svih nuklearki.
On tvrdi da čak 70 odsto građana ne odobrava vladinu odluku i najavljuje niz uličnih protesta.
Najveća opoziciona Socijaldemokratska partija takođe je odlučno protiv i poručuje da će pokušati da spreči da dogovor unutar vladajuće koalicije bude pretočen u zakon.
Vladajuća koalicija u Nemačkoj ima većinu u donjem domu parlamenta- Bundestagu, ali ne i u gornjem - Bundesratu.

No comments:

Post a Comment