21.9.10

Lični asistent, mali kompjuter koji prati naše potrebe i daje savete, sf ili ne?


Intel je predstavio context-aware uređaje koji će biti sposobni da predvide potrebe korisnika, i da ih u posavetuju u skladu sa situacijom. 

Kompanija "Intel" predstavila je na proteklom tehnološkom forumu u San Francisku context-aware računarstvo, koje potpuno menja dosadašnji način interakcije korisnika sa tehnologijom, gde će kompjuteri moći da predviđaju potrebe onih koji ih koriste.



Kako su istakli rukovodioci te kompanije, context-aware uređaji će biti sposobni da predvide vaše potrebe, da vam daju savete, i prate vas tokom celog dana na način koji je sličniji ličnom asistentu nego tradicionalnom kompjuteru.


Potpredsednik "Intela", Justin Ratner rekao je da je reč o uređaju koji koristi različite vrste senzornih modaliteta, kako bi utvrdio šta radite u bilo kom trenutku.


"Kombinujući senzorne informacije poput podatka gde se nalazite i uslova koji vas okružuju, sa senzornim informacijama poput vašeg kalendara, informacija o vama na socijalnim mrežama, budući uređaji će stalno učiti o vama, o tome ko ste vi, kako živite, radite i funkcionišete, tako da će moći da predvidi vaše potrebe", rekao je Ratner.

On je dodao da sve može zvučati kao naučna fantastika, ali će računar moći da posavetuje korisnika i o tome da treba da krene deset minuta ranije na sastanak zbog gužve u saobraćaju.

Za sada debeli SF (science fiction - naučna fikcija) ali u dogledno vreme... može biti i korisno, kao što je rečeno u vezi gužve... ali može biti i negativno jer će se ljudi puno više oslanjati na tehnologiju, pa neće skoro ništa pamtiti... 

Evo i ideje, šta nam može doneti ta hi-tech budućnost, osnovna komunikacija medju ljudima umire, oni svoje kompjuterske asistente puštaju da razmene informacije sa drugim kompjuterskim asistentima (npr svidja vam se jedna u kafiću i samo klik...) kompjuteri sve to izvrte sve podatke o vlasnicima, navikama, karakteru i ako se slažu preko, npr.  80% bi i mogli da pokušaju upali se zelena lampica :P, ako je ispod onda im piše na ekranu te bitnije razlike preko kojih ne bi prešla suprotna osoba... i onda ne moraš ni da se mučiš da uopšte ulaziš u razgovor, sve piše na monitoru.. sudbina je rekla svoje :P
dating service live as i call it:P

No comments:

Post a Comment