27.9.10

Kina daje Rusiji zajam od samo 25 milijardi $


Kao zemlja koja je ubedljivo prva po zalihama novca na svetu Kinezima je ovih 25 milijardi verotno jedna kap od mora para... Zapravo rusi će vratiti uložen novac samo kroz naftu, dakle nekih 15 miliona tona nafte u zamenu za 15 milijarde a posle rusima stiže pun profit na bankovni konto... win-win situacija :)


Dmitrij Medevedev, predsednik Rusije, doputovao je juče u trodnevnu posetu Kini, na čelu brojne državne i poslovne delegacije u kojoj su Oleg Deripaska, generalni direktor „Rusala”, Nikolaj Tokarev, šef “Transnjefta”, Aleksej Miler, predsednik holdinga “Gasprom” i Vagit Alekperov, predsednik “Lukoila”. Sastav delegacije pokazuje da Rusija očekuje mnogo od širenja energetske i trgovinske saradnje sa Pekingom, pre svega kroz isporuku prirodnog gasa Kini, koja je danas najveći svetski potrošač energije.


Prijateljstvo sa Kinom je izbor zapečaćen krvlju pre mnogo godina: Dmitrij Medvedev
Rusija i Kina su sklopile sporazum o projektu Istočnog sibirsko-pacifičkog gasovoda, čija je izgradnja započela u decembru 2009. Reč je o poduhvatu između “Rosnjefta”, najveće ruske naftne kompanije, kineske državne “Nacionalne petrolejske korporacije” i naftnog monopola “Transnjeft”. U skladu s tim sporazumom, Kina je pristala da obezbedi Rusiji zajam od 25 milijardi dolara, a za uzvrat će dobijati 15 miliona tona ruske nafte u periodu od 2011. do 2030. godine.

Moskva, koja posmatra strelovit uspon kineske privrede s mešavinom strahopoštovanja i nelagodnosti, takođe nastoji da privuče što više kineskih investitora. Odnosi između Moskve i Pekinga, koji su bili zategnuti u vreme hladnog rata, imaju burnu istoriju. Ove dve države su na svetskoj pozornici zauzele poziciju protivteže globalnoj dominaciji SAD, a Kremlj voli da kaže da njegove veze sa Pekingom predstavljaju “stateško partnerstvo”.






Medvedev je prvo sleteo u Dalijan, bivši ruski grad Daljnji, gde je u obližnjem mestu Lušun odao poštu ruskim vojnicima koji su pali braneći tu luku, nekadašnji Port Artur, od nadiranja Japanaca u Drugom svetskom ratu. On je položio venac na Memorijalni centar na tom najvećem ruskom groblju u Kini.


“Prijateljstvo sa Kinom je strateški izbor Rusije, to je izbor zapečaćen krvlju pre mnogo godina“, kazao je ruski predsednik nakon polaganja venca. 



Ruski predsednik u Memorijalnom centru u Lušunu

Medvedeva su dočekali ruski i kineski ratni veterani, među njima i 73-godišnja Li Min, ćerka kineskog vođe Mao Cedunga. Kineski veterani su podelili s ruskim predsednikom uspomene iz Drugog svetskog rata i o tome kako su vojevali.


“Mi se klanjamo sovjetskom vrhovnom komandantu, drugu Staljinu, ali nikada nismo imali prilike da ga vidimo, a još manje da se s njim slikamo. Sada kada smo već zašli u godine, srećemo se s predsednikom Rusije i to nam je neizmerno drago, pa bismo zato želeli da se sa vama slikamo. Vi predstavljate ruski narod i vi ste za nas simbol zemlje koja nam je dala marksizam i staljinizam“, rekla je Li Min.


Medevedev se kasnije sreo sa studentima Instituta za strane jezike u Dalijanu i tom prilikom istakao da u Rusiji kineski jezik postaje jedan od najpopularnijih.
”Naše dve zemlje imaju veoma tesne odnose. Što više Kineza zna ruski i što više Rusa zna kineski, to će naši odnosi biti jači i raznovrsniji”, poručio je predsednik Rusije. 


http://img.timeinc.net/time/daily/2008/0805/medvedev_china_0527.jpg

Medevedev je sinoć doputovao Peking gde će se danas sastati s Huom Đintaom, kineskim predsednikom. Ruska delegacija završava sutra zvaničan boravak u Kini posetom Šangaju, gde će Medvedev obići Ruski paviljon na svetskoj izložbi „Ekspo-2010“.

No comments:

Post a Comment