21.8.10

Krenulo sipanje goriva u iransku nuklearku


Inženjeri su počeli da snabdevaju gorivom prvi iranski nuklearni reaktor, u ceremoniji kojoj su prisustvovali i ruski zvaničnici
Očekuje se da će nuklearno postrojenje u Bušeru, na jugu zemlje, početi da proizvodi električnu energiju za dva do tri meseca. 
(za šta onda obogaćuju uranijum ako im rusija daje "gorivo" za nuklearku?!)

Rusija, čiji su stručnjaci zaduženi za upravljanje iranskim nuklearnim postrojenjem, obezbeđuje i gorivo za reaktor, koje će, kad bude iskorišćeno, biti vraćeno u Rusiju na reciklažu.
Do puštanja u pogon ovog postrojenja - nakon višegodišnjeg odlaganja - dolazi usred međunarodne zabrinutosti u vezi sa teheranskim programom obogaćivanja uranijuma, za koji Zapad veruje da je usmeren na izgradnju atomskog oružja.
Iran ovo demantuje, tvrdeći da je program namenjen zadovoljavanju energetskih potreba zemlje.
Međunarodni stručnjaci kažu da dokle god Rusi upravljaju ovom nuklearkom, ne postoji veća opasnost da će gorivo biti preusmereno za pravljenje bombi.
Rusija je u junu podržala četvrti krug sankcija UN protiv Irana zbog programa obogaćivanja uranijuma.
Postrojenje u Bušeru građeno je 35 godina, i mnogo puta je bilo odlagano njegovo puštanje u pogon.
"Uprkos svim pritiscima, sankcijama i teškoćama koje su nametnule zapadne zemlje, sada smo svedoci početka rada najvećeg simbola iranskim mirnodopskih nuklearnih aktivnosti," rekao je šef iranskog nuklarnog programa Ali Akbar Salehi novinarima ispred nuklearke.
BBC-jev dopisnik kaže da iranski zvaničnici žele da predstave ovaj događaj, koji se proslavlja širom zemlje, kao pobedu islamske republike nad svojim neprijateljima..

No comments:

Post a Comment