14.1.10

Moguci hladni radijatori krajem meseca



Zbog nelikvidnosti toplana u Srbiji i nemogućnosti da plate isporučene energenate, krajem meseca moglo bi da dođe do problema sa daljinskim grejanjem.

Iz udruženja Toplane Srbije najavljuju i mogućnost povećanja cena grejanja. Najteže stanje je u toplanama u Priboju, Trsteniku, Novom Pazaru, Zaječaru i Negotinu, a Beogradskim elektranama je blokiran račun.

Hoće li radijatori u pojedinim gradovima Srbije krajem meseca postati hladni zavisi od toga da li će Toplane uspeti da postignu dogovor sa Naftnom industrijom Srbije o daljoj isporuci mazuta. U udruženju Toplana Srbije navode da su još kada je napravljen dogovor sa tom kompanijom o nabavci energenata procenili da će pojedini gradovi imati problem sa plaćanjem.

Predsednik Poslovnog udruženja Toplane Sebije Milovan Lečić kaže za B92 da je oko petnestak gradova u poziciji da neće moći da dobije energente i da na takav način nastavi grejnu sezonu.

"Ukoliko do toga dođe onda zaista može doći do ozbiljnijih problema. Mislim da ćemo ih prevazići tako što ćemo morati da napravimo dogovor da se tim toplanama isporuči određena količina energenata. Podsećam da je i ranijih godina tih problema bilo, ali na žalost sada novi vlasnik ima posebne zahteve“ navodi Lečić.

On objašnjava i da bi grejanje moglo da poskupi ove godine, u okviru dozvoljenog rasta cena od oko šest odsto.

No comments:

Post a Comment