20.12.10

Grčka pod doboš i zvanično


Grčka je, s ciljem prevazilaženja ekonomske krize, objavila program velike privatizacije, vredan sedam milijardi evra.


 
"Program obuhvata prodaju državnih kompanija, poput železničkog i autotransporta, atinskog aerodroma Elinikon, vodovodnih i kanalizacionih preduzeća, pošte, kazina, državne lutrije, kao i ustupanje na koncesije pristaništa i autoputeva", piše danas atinski dnevnik "Ta nea".
 

Privatizacija je uslovljena obavezama koje je grčka vlada preuzela potpisivanjem memoranduma sa takozvanom trojkom - Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, na osnovu kojeg je Grčka počela da dobija spasilački kredit u iznosu od 110 milijardi evra, kako bi izašla iz krize.
 
Trogodišnji program privatizacije zatražila je "trojka" i trebalo je da bude gotov do kraja godine. Prva milijarda iz programa treba da bude obezbeđena već početkom naredne godine. 

Srbija je privatizaciju počela nešto pre Grčke ali mogli su da izvuku pouku iz našeg slučaja...
Ako prodaju preduzeća koja donose zaradu... ta više milionska zarada svake godine ide tom ko ga je kupio a državi ostane samo mali kolač para u vidu pdv-a....  


I na kraju ove globalizacije bogate zemlje će biti još bogatije jer će kontrolisati još više firmi, a siromašniji će biti još siromašniji...

P.S. Teško će Grčka da otplati ceo svoj dug, kada ova privatizacija vredi 6 milijardi a oni duguju preko 300 milijardi... (i svakim danom tonu sve dublje...)

No comments:

Post a Comment