5.6.11

EU se bazira na ideji Jugoslavije



Želeo sam samo da izrazim jednu stvar koja do sada verovatno nije pomenuta, a to je  sličnost EU (evropske unije) i SFRJ.
Prva sličnost je koncepcija federacija država u eu, dok su sfrj činile „jednake“ republike kao federativni članovi te države.

I u EU kao i nekada Sfrj ima jednu zvaničnu monetu (evro/dinar) i jedna od osnova EU je i bescarinska zona izmedju država (isto kao i izmedju republika u sfrj).
Eu se od početnih dana i čisto ekonomskog sporazuma drastično promenila.
Sada države članice zajednički formiraju bitne zakone u svim sferama od ekonomijedo pravosudja preko zdravstva i školstva koje kada se usvoje moraju poštovati sve članice EU. 
Vrlo slično je bilo i u SFRJ, svaka republika je poštovala onaj zakon koji usvoji tadašnja Savezna Skupština...
Kapitalni projekti sada u Eu razvija često više država, iako se projekat nalazi na teritoriji samo jedne države. 
Neki od takvih projekata su razni gasovodi, naftovodi, CERN, razna infrastruktura bitna za EU...


Budući takav veliki kapitalni projekat  u kojoj će biti kolaboracije se nalazi u Bugarskoj, pošto sada traže partnera za izgradnju nuklearne elektrane...

Kao sada EU i SFRJ je imala saradnju izmedju republika za izgradnju tih velikih kapitalnih investicija..

Nuklearka elektranu Krško  su finansirale republika Slovenija na čijoj je teritoriji i izgradjena i republika Hrvatska. Te dve zemlje su i dalje korisnici te nuklearne elektrane.

Dok npr. pruga Beograd-Bar je drugačija vrsta projekta ona je prolazila kroz dve republike dok je većinski bila finansirana od strane tadašnje republike Srbije prvenstveno za prevoz robe od Beograda i Srbije do Luke Bar. Taj prevoz robe se značajno smanjio jer se zbog loše održavane pruge trajanje prevoza povećalo i danas ta pruga uglavnom služi da dovede turiste do Crnogorskog primorja (te bi trebalo Crnogorci ako ne od svojih onda samo od tih para koji su im Srbi ostavili na primorju, mogli malo da renoviraju svoj deo pruge!).
Kada je izgradjena (1975) 476km, od Beograda do Bara se stizalo po redu vožnje za oko 7h, dok danas minimum je 10h.



Evropska unija se sve brže politizuje, eu je dobila predsednika, stolicu posmatrača u savetu bezbednosti... 

Jedna interesantna stvar političari EU stalno govore Srbima : „nadamo se da ćete se osećati i kao Srbi i kao Evropejci kada udjete u EU“. Moram da odgovorim na to, dosta gradjana se u Jugoslaviji deklarisalo kao Jugosloveni pa svi znamo kako su naši političari uprskali stvar.
Al dobro sada nemamo više Jugoslaviju imamo samo malu jugu zvanu BIH.

Da su strane države toliko čuvale Jugu kao sad Bih od cepanja ko zna gde bi nam kraj bio...

Za kraj moram da dodam, političari sve kad tad us*ru nadam se da neće biti tako sa EU, pošto je na papiru dobra ideja, mada opet ta ideja je „ukradena“ od većih država koje unutar svojih granica imaju više republika, kantona, federalnih država  ( Jugoslavija,Nemačka, Rusija, Amerika, Švajcarska, ...) .
Želja političara je da sve ove države „ujedine“ pod jednu kapu buduće mega države EU koju će kontrolisati najjače države tog „saveza“ uz čisto samo njihov dogovor, famozna petorka, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i Španija.

Videćemo koliko će biti dobro ali ekonomska zajednica sa svim tim razvijenim zemljama našem regionu će koristiti u smislu podizanja standarda mada velikim zemljama nije u cilju da balkanske zemlje previše budu uspešne tako da ćemo mi kao što u fudbalu pravimo dobre igrače i šaljemo ih da igraju u evropi tako ćemo raditi sa iskopavanjem sirovina koje ćemo slati u razvijenije zemlje eu da od njih naprave konačni proizvod i slaćemo naše naučnike širom EU pošto nikada nećemo moći da zaposlimo toliki visokostručni kadar koji se sad obrazuje.

No comments:

Post a Comment