16.5.11

Lift off - Shuttle Endeavour


8:54 AM (po njihovom vremenu) "Lift off! Look at her go. Godspeed, Endeavour. You look so beautiful this morning."
(sr: Poletanje! Pogledajte je kako leti, sa srećom Endevor. Izgledate prelepo ovog jutra. )


Ovo su prve reči koje je Kenedi Space Centar uputio šatlu Endeavour pri poletanju.
Slike su preuzete sa strane za uživo praćenje lansiranja, pošto sam ja medju hiljadama drugih pratio uživo poletanje ove ptice... Nažalost kasno sam se setio da je danas lansiranje pa nisam naleteo na HD stream lansiranja, pa nema hd slika... drugi put će biti i toga...


Misija se zove STS-134 i ovo je predzadnji let Američkog svemirskog šatla pre njegove penzije i zauvek 
u 9:11 šatl se popeo u orbitu u kojoj će da se sretne sa ISS (medjunarodnom svemirskom stanicom na kojoj će dostaviti tehničku opremu za razne eksperimente i naravno posadu. 



Posle penzionisanja Svemirskog Šatla, Rusi će preuzeti sva lansiranja ljudskih posada na svoja ledja sa ostarelim ali sigurnim sistemom Sojuz, naravno uz novčanu naknadu Amerike kada se lansiraju njihovi astronauti zajedno sa ruskim kosmonautima.

U planu su i razne Američke privatne kompanije koje hoće da preuzmu posao dovodjenja svemirske posade na Medjunarodnu svemirsku stanicu, pa čak i dalje.
Medjutim realnost je da je za sad samo jedna privatna firma do sad uspela da pošalje ljude u svemir, a to su bili letovi daleko ispod nivoa dovoljnih da dosegnu medjunarodnu svemirsku stanicu.
Ta firma je Virgin Galactic i uz veliku konkurenciju na tom planu od njih se svašta očekuje u budućnosti...

No comments:

Post a Comment