23.11.10

Tenzije na korejskoj granici


Severna Koreja ispalila je danas više desetina granata na ostrvo Jeonpjeong u Žutom moru, na šta je Južna Koreja uzvratila vatru i podigla stanje pripravnosti svojih vojnih snaga na najviši nivo za mirnodopski period. Prema poslednjim izveštajima, u napadu su poginula dva južnokorejska vojnika, a povređeno je 18 osoba - 15 vojnika i tri civila. 






Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak održao je hitan sastanak sa svojim ministrima i savetnicima za bezbednost. U toku je i hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u Njujorku, dok optužbe i pozivi na smirivanje situacije stižu sa raznih strana sveta. 

Ne verujem da može eskalirati u puni rat jer je granica toliko "nabudžena" sa obe strane da je Mažino linija ili Berlinski zid bebe za njega... sa obe strane su tolika podzemna postrojenja... mine... da ne verujem da će se suprotna strana usuditi ikad da predje granicu (vojnim putem)... jedino što mogu je da se prepucavaju granatama, raketama, torpedima i u krajnjem slučaju nuklearnim oružjem.. severna koreja već ima više desetina ovakvih bombi (za koje verujem da su naučili da ih "upakuju" u raketu, a njihove rakete kao što sam već pisao u nekom postu na Infoverzumu imaju domet ne samo do Južne Koreje i Japana nego i do zapadne obale Amerike (Los Andjeles, San Francisko itd...) tako da usled aktuelne upotrebe atomskog naoružanja na njihovom susedu, severna koreja bi bila sravnjena sa zemljom od strane amerike (pošto su i oni ugroženi)....

Nekoliko časova posle incidenta, Severna Koreja je optužila Seul i Vašington da jačaju vojne veze i ocenila da je to uvod u invaziju na ovu komunističku državu. "Nedavno je objavljeno da SAD ozbiljno rade na jačanju alijanse sa Južnom Korejom za agresiju u svim aspektima", objavila je severnokorejska novinska agencija KCNA u uvodnom komentaru u kome nema pomena o današnjem artiljerijskom napadu, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.
 

No comments:

Post a Comment