22.11.10

Slovenija potvrdila status pomorske države hah


Patrolni brod "Triglav", koji je Slovenija kupila od Rusije, uplovio u luku Koper.  
Nabavkom broda, Slovenija iskoristila svoj deo nasleđenog klirinškog duga Sovjetskog Saveza prema SFRJ. 
Dokazali smo status pomorske države, tvrdi slovenačka ministarka odbrane Ljubica Jelišič.
U slovenačku luku Koper uplovio je 49 metara dug patrolni brod "Triglav", koji je Slovenija kupila u Rusiji. Slovenačka ministarka odbrane Ljubica Jelišič izjavila je da Slovenija time dokazuje svoj status pomorske države.

slovenija-brod-221110.jpg
 Patrolni brod "Triglav" - novi ponos slovenačke flote

"Prvim brodom, kao i našim prvim ratnim brodom Ankaran, dokazali smo da je Slovenija pomorska država koja je za taj status spremna i nešto da napravi, a ne samo o tome da govori", rekla je Jelušičeva nakon pristanka broda u koparsku luku. Svečanost je otpočela ispaljivanjem topovskih salvi.
Iz crnomorske luke Novorosijsk, brod je u matičnu luku dovela dvadesetčetvoročlana slovenačka posada. Sagrađen je u Sankt Peterburgu, a Slovenija je njegovom nabavom iskoristila slovenački deo nasleđenog klirinškog duga Sovjetskog Saveza prema SFRJ.
Moderni patrolni brod iz klase "Svetljak" koštao je oko 50 milona dolara i može da razvije brzinu od 24 čvora. Međutim, pojedini kritičari smatraju da je nabavka ovog broda neracionalna. Jedan parlamentarni zastupnik iz stranke premijera Boruta Pahora oglasio je njegovu "prodaju" na internet portalu I-bej, uz tvrdnju da Sloveniji nije potreban.

No comments:

Post a Comment