24.9.10

Vlade Divac snimio dokumentarac Once brothers - Jednom braća


Američka televizijska stanica ESPN emitovaće 12. oktobra dokumentarni film "Jednom braća" o prijateljstvu najvećih košarkaških zvezda bivše Jugoslavije Dražena Petrovića i Vlade Divca i ratu u bivšoj SFRJ.

"Da biste izgradili prijateljstvo potrebne su godine, a da ga uništite dovoljan je samo jedan sekund", rekao je Divac, koji u filmu ima ulogu naratora.

Jedan od najvećih košarkaških asova, ne samo bivše Jugoslavije nego i Evrope i sveta, podseća tokom filma na godine koje je obeležila jugoslovenska košarka, sastavljena od srpskih, hrvatskih, slovenačkih, crnogorskih, bosanskohercegovačkih i makedonskih igrača.

Divac opisuje put kojim je jugoslovenski tim došao do samog evropskog i svetskog vrha, da bi rat među nekadašnjom braćom na kraju "rasuo" to pravo "sazvežđe" asova.

Divac se priseća vremena čvrstog prijateljstva i bratstva koje je od jugoslovenskog tima stvorilo pravu košarakšku silu.



Nekadašnja reprezentacija SFRJ pobeđivala je selekcije SAD i Rusije i osvojila titulu svetskog prvaka na Mundijalu 1990. godine i trofej evropskog šampiiona 1991. u Rimu.

To je bila "labudova pesma" jugoslovenske košarke, koja je jednostavno utihnula u trenutku kada su se začule "ratne trube".

Divac i Petrović, koji su još ranije započeli karijeru u NBA, po eskaliranju sukoba u bivšoj SFRJ, nikada se više nisu pozdravili.
"Uvek sam mislio da će doći dan kada ćemo Dražen i ja sesti i konačno progovoriti, ali na zalost, to je sprečila njegova prerana smrt", rekao je Divac, podsećajući na pogibiju Petrovića u saobraćajnoj nesreći 1993. godine.

Divac s divljenjem govori o jedinstvenokm talentu kojeg je posedovao Dražen Petrović.
"Dražen je bio miljenik čitave Jugoslavije. Nazivali smo ga košarkaškim Mocartom", rekao je Divac.

Meni je tužno... nekima je tragično što se ona zemlja raspala... nacionalsti su likovali... podsećam baš njih.... 20 godina od tog trenutka  evo sad 2010-e u Srbiji, Srbija je ekonomski slabija nego SR Srbija u Sfrj nekad...  i šta smo postigli... u sportu u ekonomiji u bilo čemu... sa tim vremenima ne možemo da se poredimo... 

...od tog trenutka postojimo samo kao mala zemlja bez apsolutno ikakvog uticaja na svet...

No comments:

Post a Comment