11.9.10

Veće kirije za vikendice u Crnoj Gori?


Crnogorska vlada predložila povećanje poreza na nepokretnosti. Novi porez biće skoro duplo veći nego do sada.

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti crnogorska vlada predložila je povećanje stopa poreza na nepokretnosti od 0,10 do 1,00 tržišne vrednosti, pišu "Novosti".
Prema važećem rešenju taj raspon je od 0,08 do 0,80 tržišne vrednosti nepokretnosti. Koliko će tačno iznositi stopa poreza - odlučivaće opštine (kao i do sada) kojima će to biti priličan izvor prihoda.

Tako će, na primer, stan od 60 kvadrata za koji se do sada plaćalo 250 evra ubuduće imati, ukoliko se usvoji zakon, oko 500 evra poreza na imovinu.

Takođe, predloženim izmenama daje se mogućnost opštinama da propišu veću poresku stopu i za poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje, stanove, objekat koji nije izgrađen u skladu sa zakonom, ugostiteljski objekat u prioritetnoj turističkoj zoni.

Još s početka turističke sezone, pojedini crnogorski zvaničnici su lošu turističku sezonu pravdali velikim brojem stranih državljana koji imaju kuće na Crnogorskom primorju pa nemaju motiva za trošenjem para u skupim hotelima.
"Sezona se svela na davanje ključeva po aerodromima u Beogradu i Moskvi", požalio se direktor hotela "Kvin of Montenegro" Dragan Ivančević, koji je, uzgred, svoj hotel, takođe prodao Rusima.

Dok se hotelijeri ljute na vlasnike na hiljadu stanova iz inostranstva što dozvoljavaju da kod njih letuju rođaci i prijatelji, nadležni nemaju tačne podatke o broju stranih vlasnika.
U Ministarstvu finansija navode da se takva statistika vodi po opštinama i da je nema na jednom mestu.
Razlog je, međutim, ozbiljnije prirode. Podataka o broju stranih vlasnika nema, jer je ogroman broj kuća i stanova prodat bez potrebnih papira i dozvola za gradnju.
Procenjuje se da na području budvanske opštine, koja je doživala najveći graditeljski uzlet, ima više od 8.000 vikend stanova i kuća.

Tako se dešava da gotovo 50 odsto prodatih stanova i kuća uopšte nije uknjiženo i da su čitave zgrade prodate bez upotrebne dozvole.

Zbog toga se nadležni baziraju na - procenama. Procenjuju tako da stranci, u koje spadaju i Srbi, poseduju više od 1,5 miliona kvadratnih metara stanova, kuća, vila i poslovnih prostora u Crnoj Gori, od čega uglavnom na primorju, a to je oko 10 odsto ukupne stambene svojine.
Pored toga, više od 20.000 hektara zemlje takođe je u posedu stranaca, što je 1,5 odsto teritorije Crne Gore. Među stranim vlasnicima, kažu u Ministarstvu finansija, najviše je iz Srbije i Rusije, slede Britanci, Irci, Kazahstanci, Jermeni, Norvežani, Holanđani, Australijanci, Slovaci, Francuzi.

Svi stranci koji su kupili nekretninu platili su do sada državi porez na promet nepokretnosti u iznosu od tri odsto (od cene nekretnine), zatim porez na imovinu koji se plaća opštini (na čijoj teritoriji je nepokretnost) svake godine.
Takođe, ako ne žive u svojim nekretninama plaćaju i turističku taksu (izjednačeni su sa domaćinima) koja se obračunava tako što se svakih 15 kvadrata vikend stana tretira kao jedan ležaj na koji se plaća 80 centi, pišu "Novosti".

 
I kad Srbija ne povećava namete Crnogorci povećavaju jer im je loša sezona pa će neki Srbi i na tu stranu davati pare :(

No comments:

Post a Comment